Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?

Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?

Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?

8 maj 2024

Dela den här artikeln

Din bergvärmepump är en viktig del i ditt bergvärmesystem eftersom den ser till att den lagrade värmeenergin i marken omvandlas till värme på ett effektivt sätt. Efter 15–20 års hårt arbete behöver den emellertid bytas ut mot en nyare variant som kan förse ditt hem med värme i ytterligare 15–20 år. Här kan du läsa mer om när det är dags att byta ut värmepumpen, vad du behöver vara uppmärksam på och hur det går till.

Testa ditt hus och se hur mycket det kostar

När är det dags att byta bergvärmepump?

En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år. En del tvingas dock byta ut sin bergvärmepump i förtid på grund av att den går sönder eller inte längre uppfyller kapacitetkraven.

Tre tecken på att det kan vara dags att byta ut värmepumpen:

  1. Ökad energiförbrukning: Om du upptäcker att din energiräkning ökar utan rimlig förklaring kan det vara ett tecken på att bergvärmepumpen inte arbetar lika effektivt som tidigare.

  2. Upprepade reparationer: Om din bergvärmepump kräver upprepade reparationer eller larmar ovanligt mycket trots att den servas regelbundet kan det vara en indikation på att värmepumpen närmar sig slutet av sin livslängd.

  3. Onormala ljud eller vibrationer: Om bergvärmepumpen ger ifrån sig onormala ljud eller vibrerar under drift kan det vara ett tecken på mekaniska problem som behöver repareras. I värsta fall kan du behöva ersätta enheten helt. 

Byt ut enheten vid rätt tid på året

Den bästa tiden på året att byta ut din bergvärmepump är under våren och sommaren. Då är vädret mildare och du är inte lika beroende av din värmepump för att hålla hemmet varmt. Du ser även till att bergvärmepumpen är i gott skick och redo att förse ditt hem med värme till hösten och vintern. 

Behöver jag borra ett nytt borrhål?

Du behöver inte borra ett nytt borrhål om ditt befintliga borrhål är i gott skick och har tillräcklig kapacitet för den nya bergvärmepumpen.

Tre faktorer som avgör om du behöver ett nytt borrhål eller inte:

  1. Skick och kapacitet: Om det befintliga borrhålet är i bra skick och har tillräcklig kapacitet för den nya bergvärmepumpen kan det vara möjligt att använda det befintliga borrhålet. En certifierad bergvärmepumpsinstallatör kan utvärdera borrhålets tillstånd och kapacitet för att avgöra om det kan användas.

  2. Kompatibilitet: Den nya bergvärmepumpen måste vara kompatibel med det befintliga borrhålet för att fungera på rätt sätt.

  3. Markförhållanden: Markförhållandena runt det befintliga borrhålet kan påverka beslutet att borra ett nytt hål. Om marken har förändrats eller om det finns något som förhindrar tillgången till det befintliga borrhålet kan det vara mer praktiskt att borra ett nytt hål på en mer lämplig plats.

Även om det är möjligt att använda det befintliga borrhålet kan det krävas andra förberedande åtgärder för att anpassa det till den nya bergvärmepumpen. Det kan handla om rengöring av borrhålet, kontroll av ledningar och anpassning av utrustning för att se till att värmepumpen kan installeras på rätt sätt.

Vad kostar det att byta bergvärmepump?

Att byta bergvärmepump kostar i genomsnitt 120 000 kr. Beroende på modell, kapacitet och förarbeten i form av borrning eller anpassning av ditt befintliga borrhål kan kostnaden vara lägre eller högre.

Priset på värmepumpsbytet blir mycket lägre om du använder det befintliga borrhålet. Skillnaden mellan den besparing du kan göra med ett nytt borrhål i förhållande till hur mycket borrningen kostar gör att det nästan aldrig är värt att göra en nytt borrhål.

Finansieringsalternativ: Räntefritt lån, ROT-avdrag och bidrag

När man ska byta bergvärmepump kan man söka sig till olika finansieringsalternativ, då investeringen i en ny bergvärmepump ofta är en större summa. Vi på DREM kan exempelvis erbjuda dig 24 månaders räntefri finansiering när du installerar en bergvärmepump via oss. Du kan också ansöka om det statliga ROT-avdraget och Boverkets energieffektiviseringsbidrag.

Installation av ny bergvärmepump

Att installera en ny bergvärmepump är en relativt komplicerad process som med fördel görs av en erfaren värmepumpsinstallatör. 

Så här går en bergvärmepumpsinstallation till steg för steg:

  1. Inspektion och bedömning: Först och främst tar installatören en titt på ditt befintliga värmesystem, undersöker borrhålet och ledningarna, samt andra relevanta komponenter.

  2. Planering och förberedelser: Baserat på inspektionen tar installatören fram en plan som innefattar bland annat den nya bergvärmepumpens placering, vilka eventuella förberedelser som behövs och vilken utrustning och material installatören behöver vid demontering och montering.

  3. Demontering av den befintliga bergvärmepumpen: Nästa steg är att demontera den befintliga bergvärmepumpen, det vill säga, koppla loss ledningar, elektriska anslutningar och andra komponenter.  

  4. Förberedelse av det befintliga borrhålet: Om det befintliga borrhålet ska användas för den nya pumpen kan det behöva rengöras och anpassas till den nya bergvärmepumpen. Det kan omfatta rensning av borrhålet och justering eller byte av rörledningar och andra komponenter.

  5. Installation av den nya enheten: Efter att det befintliga borrhålet har förberetts installerar installatören den nya bergvärmepumpen.

  6. Testning och justering: Efter installationen testar och justerar installatören värmepumpen för att se till att den fungerar som den ska.

  7. Utbildning och instruktion: Till sist går installatören igenom den nya värmepumpen med dig och förklarar hur den fungerar och hur du underhåller den.

Välj rätt återförsäljare och installatör

När det är dags att byta ut bergvärmepumpen är det viktigt att välja en pålitlig och erfaren installatör. DREM är NIBE Premium Partner och har djupgående kunskap om NIBE:s bergvärmepumpar. Det innebär att våra energiexperter kan hjälpa dig att hitta den perfekta bergvärmelösningen till ditt hem. 

Efter att du och din energiexpert har hittat rätt bergvärmepump kommer en av våra certifierade installatörer hem till dig och ser till att den installeras på rätt sätt. Vi tar helt enkelt ansvar för hela processen – från köp av bergvärmepump till installation. Allt för att ditt värmepumpsköp ska bli så tryggt och som möjligt.

Fördelar med att byta bergvärmepump

Genom att byta till en nyare bergvärmepump kan du dra nytta av en rad fördelar.

  1. Bättre energieffektivitet: Moderna bergvärmepumpar är mer energieffektiva än äldre modeller, vilket kan leda till att du minskar din energiförbrukning och sänker dina uppvärmningskostnader.

  2. Ökad komfort och funktionalitet: Moderna bergvärmepumpar kommer idag med flera smarta funktioner som ökar din komfort. NIBE:s S-serie erbjuder exempelvis funktioner som styrning via mobilen, väderprognosstyrning och automatisk klimatjustering.

  3. Miljövänlighet: Idag ställs det allt högre krav på värmepumparnas miljövänlighet både vad gäller tillverkning och drift. Det innebär att du med stor sannolikhet får en mer miljövänlig bergvärmepump idag än för 20 år sedan.

  4. Längre livslängd: Genom att byta bergvärmepump kan du förlänga värmesystemets totala livslängd och undvika oväntade driftstörningar och problem i framtiden.

Kan jag byta bergvärmepump själv?

Ja, du kan byta ut bergvärmepumpen själv. Det finns dock en risk att varken försäkringar eller garantier gäller. Det bästa är att låta en erfaren installatör installera värmepumpen för att säkerställa att den installeras korrekt och att alla garantier och försäkringar gäller.

En professionell installatör:

  1. har den nödvändiga expertisen och erfarenheten som behövs för att säkerställa att installationen utförs korrekt och effektivt.

  2. är utbildade och kvalificerade att arbeta med bergvärmepumpen i enlighet med gällande säkerhets- och byggnormer.

  3. sparar dig både tid och pengar på lång sikt, då de har de nödvändiga resurserna och kunskapen för att genomföra installationen på ett korrekt och effektivt sätt.

Dela den här artikeln

Få gratis offert utan bindning

Andra artiklar av

Hannes Palm

Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?

Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.

30 september 2024

Jordvärmepump

En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.

27 september 2024

Borrning för bergvärme

För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.

25 september 2024

Fördelar och nackdelar med bergvärme

Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.

23 september 2024

Hur länge håller en värmepump?

En värmepump har en livslängd på 10–20 år.

18 september 2024

Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar

Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.

16 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna

Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.

13 september 2024

När bör man byta värmepump?

Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.

11 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna

Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.

9 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump

Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.

7 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. elpanna

Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.

5 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme

Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.

3 september 2024

Vanliga fel på värmepumpar

Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.

2 september 2024

Vad är COP och SCOP-värde?

COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.

28 augusti 2024

Energimärkning av värmepumpar

Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.

28 juni 2024

Stänga av bergvärmepump på sommaren

Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?

20 juni 2024

Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?

Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.

24 juni 2024

Så här rengör du din värmepump – steg för steg

Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!

2 maj 2024

Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide

Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!

24 april 2024

Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump

De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.

3 oktober 2024

Så här fungerar bergvärme

Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!

10 april 2024

Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel

Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!

22 mars 2024

Vilken värmepump är mest lönsam?

Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump

Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.

19 december 2022

Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?

Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.

19 december 2022

Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump

Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.

19 december 2022

Hur länge håller en värmepump?

En viktig fråga i ditt val för framtiden.

19 december 2022

Vilken typ av värmepump är bäst?

Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa bergvärmepump

Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.

19 december 2022

Så här fungerar en värmepump

Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.

19 december 2022

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator