
28 februari 2025
En bergvärmepump håller i genomsnitt mellan 15–20 år. Livslängden kan dock variera beroende på hur väl du underhåller den, vilka förutsättningar du har och hur de förändras över tid.
Hur lång är livslängden för en bergvärmepump?
Generellt sett har en bergvärmepump en genomsnittlig livslängd på 15 till 20 år. Men det finns flera faktorer som kan påverka hur länge din bergvärmepump faktiskt kommer att fungera optimalt.
Faktorer som påverkar livslängden
Underhåll och service: Hur väl du underhåller din bergvärmepump påverkar dess livslängd. Bergvärmepumpar klassificeras som underhållsfria, men det finns några småsaker du kan göra för att hålla bergvärmepumpen i toppskick – rengör eller byt ut filter, kontrollera köldmediets nivåer, och håll styrsystemet uppdaterat. Boka även in regelbundna servicebesök! Genom att underhålla systemet och låta en installatör serva värmepumpen kan du förhindra att små problem blir till större, kostsamma reparationer.
Geografiska faktorer: Klimat och geografiska förhållanden kan också påverka livslängden på din bergvärmepump. I områden med extremt kalla vintrar måste systemet arbeta hårdare och längre för att värma upp ditt hem, vilket kan leda till snabbare slitage. Å andra sidan kan mildare klimat innebära mindre belastning på systemet och därmed en längre livslängd.
Installationens kvalitet: För att din bergvärmepump ska arbeta effektivt och hålla länge måste den naturligtvis installeras på rätt sätt. En felaktig installation kan leda till ineffektivitet, ökad energiförbrukning och ökat slitage. Se därför till att använda erfarna och certifierade installatörer. Vi på DREM samarbetar enbart med certifierade och erfarna installatörer och hjälper dig hela vägen från offert till slutkontroll.
Fem huvudkomponenter med olika livslängd
En bergvärmepump har flera komponenter som var och en har en egen förväntad livslängd.
Kompressor: Kompressorn i bergvärmepump har en livslängd på i genomsnitt 15 år. Den har i uppgift att cirkulera och komprimera köldmediet i värmepumpen och spelar därmed en viktig roll i värmeöverföringen från marken till ditt uppvärmningssystem. Eftersom kompressorn är under konstant belastning är den ofta den första komponenten som behöver bytas ut.
Värmeväxlare: Värmeväxlaren i en bergvärmepump har en livslängd på upp till 25 år. Värmeväxlaren överför värmen från kompressorn till ditt hem. Under förutsättning att du underhåller bergvärmepumpen regelbundet, kan värmeväxlaren fortsätta fungera utan problem under hela pumpens livslängd.
Styrsystem: Styrsystemet i en bergvärmepump kräver inget underhåll och ska hålla länge, men reläer och kontaktorer kan slitas med tiden. Styrsystemet reglerar driften av hela bergvärmesystemet. Det kan dock variera beroende på modell. Uppdateringar av mjukvaran och byten av vissa elektroniska komponenter kan vara nödvändiga för att systemet ska fungera optimalt under en längre tid.
Borrhål: Borrhålet har i genomsnitt en livslängd på 50–100 år. Livslängden påverkas emellertid av skick, omgivande förutsättningar och dimensionering. Borrhål kallas även för energibrunnen.
Kollektorsystem: Dagens kollektorslangar med tillhörande foderrör har en livslängd på omkring 100 år.
Obegränsad livslängd för korrekt dimensionerat borrhål
En av de mest hållbara delarna av en bergvärmeanläggning är själva borrhålet. Det har en beräknad livslängd på 100 år. Livslängden påverkas emellertid av hur väl energibrunnen dimensionerats i förhållande till ditt värmebehov och hur många i din närhet som använder bergvärme som värmekälla. Med ett underdimensionerat borrhål riskerar du att ta ut mer värmeenergi än vad som naturligt förs tillbaka i berggrunden, vilket kan leda till att du inte får tillgång till den värmeenergi du egentligen behöver.
Energibrunnen kan påverka bergvärmepumpens livslängd
Borrhålets dimensionering påverkar både tillgången till värmeenergi och bergvärmepumpen på olika sätt. Ett korrekt dimensionerat borrhål ser till att bergvärmeanläggningen kan utvinna den mängd värme som krävs för att värma ditt hem.
Borrhålsdjupet avgör mängden värmeenergi
Djupt borrhål: Ett tillräckligt djupt borrhål förser bergvärmesystemet med rätt mängd värmeenergi och ser till att systemet kan nyttja den stabila temperaturen i berggrunden, vilket leder till effektivare och mer konsekvent drift, samt minskad systembelastning och ökad livslängd.
Grunt borrhål: Ett grunt borrhål kan inte förse bergvärmesystemet med tillräckligt mycket värmeenergi, vilket leder till ökad belastning på systemet.
Borrhålets diameter
Optimal diameter: De flesta energibrunnar har en diameter på 115–165 mm för att maximera värmeflödet och kontaktytan mellan kollektorslangar och marken.
Större borrhålsdimension: En större diameter används vanligtvis vid de tillfällen då kollektorslangen behöver vara grövre. Dessa grövre slangar används vid djupare borrhål, eftersom det gör det lättare för värmepumpen att pumpa runt köldmediet i kollektorslangarna.
Mindre borrhålsdimension: Ett för litet borrhål försvårar installationen av kollektorslangarna och kan dessutom öka flödesmotståndet, vilket i sin tur ökar belastningen på pumpen.
Kostnad när bergvärmepumpens livslängd nått sitt slut
Att ersätta en bergvärmepump kostar i genomsnitt 120 000 kr. Hur mycket du får betala beror på vilken bergvärmepump du vill ha och huruvida du kan använda ditt befintliga borrhål eller inte. Kostnaden för att byta ut en bergvärmepump är vanligtvis betydligt lägre än vid en nyinstallation eftersom grundarbetet redan är gjort.
Så här kan kostnadsfördelningen se ut
Kostnad med befintligt borrhål
Bergvärmepump: 90 000–150 000 kr.
Installation: 18 000–20 000 kr.
Kostnad med borrning av energibrunn
Kommunal handläggningsavgift: Avgift enligt kommunens taxa.
Bergvärmepump: 90 000–150 000 kr.
Borrning av energibrunn: 50 000–160 000 kr.
Installation: 30 000–32 000 kr.
Priserna ovan är ungefärliga och varierar utifrån dina förutsättningar.
Vad som ingår i installationskostnaden varierar mellan olika installatörer. Vi på DREM tar ansvar för hela processen och hjälper dig att demontera och forsla bort din gamla bergvärmepump samt att frakta och koppla in din nya värmepump. Vid installationen har våra installatörer även med sig de material som vanligtvis behövs under installationen.
5 tips för maximal livslängd på bergvärmepumpen
För att maximera livslängden på din bergvärmepump kan du följa dessa tips:
Regelbunden service: Boka in regelbundna servicebesök ungefär var tredje år. Under servicebesöket kontrollerar installatören eller serviceteknikern bergvärmeanläggningen för att upptäcka och åtgärda eventuella problem.
Övervakning av systemprestanda: Håll koll på hur ditt bergvärmesystem presterar. Moderna bergvärmepumpar har ofta digitala övervakningssystem som kan hjälpa dig att upptäcka eventuella problem i tid.
Uppdatering av mjukvara och komponenter: Se till att styrsystemets mjukvara är uppdaterad för att förbättra effektiviteten och driftsäkerheten. Byt även ut de komponenter som behöver bytas ut.
Optimering av driftparametrar: Justera systemets inställningar för att säkerställa att det körs så effektivt som möjligt. Du kan exempelvis anpassa temperaturinställningarna och driftschemat till ditt hems specifika behov och förhållanden.
Professionell service: Använd alltid certifierade och erfarna installatörer för underhåll och reparationer.
Andra artiklar av
Hannes Palm
Hur stor värmepump ska jag ha?
Hur stor värmepump du ska ha beror på hur stort energi- och värmebehov du har.
21 februari 2025
Elpatron för värmepump
En elpatron är ett elektrisk värmeelement som antingen finns inbyggd i värmepumpen eller köps till.
14 februari 2025
Vad är geotermisk energi?
Geotermisk energi är den värme som genereras och lagras i jordens inre. Denna värme kan utvinnas och användas för att både producera el och värma upp fastigheter.
10 februari 2025
Olika sorters värmesystem
I den här artikeln går vi igenom hur de olika värmesystemen fungerar och vilka fördelar och nackdelar de har för dig som villaägare.
7 februari 2025
Bufferttank för värmepump
Här går vi igenom vad en bufferttank är, varför du kanske behöver en, och hur du hittar rätt modell för ditt system.
3 februari 2025
Vad är geoenergi?
Berg-, jord- och sjövärme är tre förnyelsebara energikällor som går under samlingsnamnet geoenergi och är en av framtidens smartaste energiformer.
31 januari 2025
Hur länge håller en varmvattenberedare?
En varmvattenberedare har en genomsnittlig livslängd på 10–15 år.
28 januari 2025
Installera bergvärme – så går det till
Här går vi igenom hur det går till att installera bergvärme, vilka förberedelser som krävs och hur mycket det kostar.
24 januari 2025
Vad kostar en luft-vattenvärmepump inklusive installation och drift?
En luft-vattenvärmepump kostar i genomsnitt 50 000–100 000 kronor.
17 januari 2025
Is under luftvärmepump – vanliga orsaker och hur du får bort det
Is under luftvärmepumpen beror oftast på naturlig kondensbildning eller dålig dränering.
10 januari 2025
Konvertera till vattenburen värme
Har du direktverkande el och funderar på att byta till vattenburen värme och värmepump?
3 januari 2025
Vad kostar en luftvärmepump?
En luft-luftvärmepump kostar mellan 6 000–30 000 kronor.
20 december 2024
Elprisstyrning – styr värmepumpen efter elpriset
Med elprisstyrning anpassar värmepumpen sin värmeproduktion efter elpriset.
11 december 2024
Golvvärme med luft-vattenvärmepump
Luft-vattenvärmepumpar hämtar värmeenergi från luften och överför sedan värmen till vattnet i det vattenburna värmesystemet.
9 december 2024
Tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump
Att producera tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump är både energieffektivt och miljövänligt eftersom den hämtar värmeenergi från utomhusluften.
29 november 2024
Hur avfrostar jag min luftvärmepump?
Många moderna luftvärmepumpar har ett automatiska avfrostningssystem som kickar igång vid behov, men i vissa fall kan du behöva avfrosta värmepumpen manuellt.
22 november 2024
Luft-vattenvärmepump vs. vedpanna
En luft-vattenvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften, medan en vedpanna skapar värme med hjälp av förbränning av ved.
15 november 2024
F-gas – fluorerande växthusgaser i luft-vattenvärmepumpar
F-gaser, eller fluorerade växthusgaser, är en grupp kemikalier som har en stor påverkan på jordens klimat.
9 november 2024
Luftvärmepump eller AC för att kyla hemmet?
Du kan kyla ditt hem med både en luftvärmepump och en AC, men det är bara luftvärmepumpen som kan värma ditt hem under vintern.
1 november 2024
Hur mycket el drar en luftvärmepump?
Här berättar vi mer om luftvärmepumpens elförbrukning, hur du kan hålla nere kostnaderna och hur du ser till att din luftvärmepump arbetar effektivt år efter år.
3 oktober 2024
Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump
De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.
2 oktober 2024
Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?
Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.
1 oktober 2024
Jordvärmepump
En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.
27 september 2024
Borrning för bergvärme
För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.
25 september 2024
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.
23 september 2024
Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar
Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.
16 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna
Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.
13 september 2024
När bör man byta värmepump?
Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.
11 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna
Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.
9 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump
Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.
7 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. elpanna
Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.
5 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme
Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.
3 september 2024
Vanliga fel på värmepumpar
Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.
2 september 2024
Vad är COP och SCOP-värde?
COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.
28 augusti 2024
Energimärkning av värmepumpar
Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.
28 juni 2024
Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?
Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.
24 juni 2024
Stänga av bergvärmepump på sommaren
Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?
20 juni 2024
Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?
En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.
8 maj 2024
Så här rengör du din värmepump – steg för steg
Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!
2 maj 2024
Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide
Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!
24 april 2024
Så här fungerar bergvärme
Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning.
10 april 2024
Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel
Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!
22 mars 2024
Vilken värmepump är mest lönsam?
Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump
Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.
19 december 2022
Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?
Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.
19 december 2022
Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump
Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.
19 december 2022
Hur länge håller en värmepump?
En värmepump har en livslängd på 10–20 år.
19 december 2022
Vilken typ av värmepump är bäst?
Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa bergvärmepump
Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.
19 december 2022
Så här fungerar en värmepump
Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.
19 december 2022