23 september 2024
Bergvärme är ett värmesystem som genererar värme för din bostad genom att dra nytta av den lagrade solenergin i berggrunden. Tack vare sin energi- och kostnadseffektivitet har bergvärme blivit ett populärt val bland husägare i hela Sverige. Men trots de stora ekonomiska och miljömässiga fördelarna är det en stor investering. Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.
Testa ditt hus och se hur mycket du kan spara
Fem fördelar med bergvärme
Energi- och kostnadseffektiv: Bergvärme kan sänka dina uppvärmningskostnader markant tack vare sin kostnadseffektivitet. Den värmeenergi som bergvärmepumpen hämtar från berggrunden är gratis, vilket innebär att du egentligen bara betalar för den el som krävs för att driva värmepumpen. Genom att installera ett bergvärmesystem kan du sänka dina energikostnader med upp till 80 %. Den stora initiala investeringen kan alltså betala sig själv på relativt kort tid, ofta inom 10–15 år.
Miljövänlig och hållbar: Bergvärme är ett mycket miljövänligt alternativ eftersom det drar nytta av den förnybara energin som lagras i marken. Jämfört med elpannor eller oljepannor släpper bergvärme dessutom ut minimalt med koldioxid. Det gör bergvärme till ett hållbart alternativ för den som vill minska sitt klimatavtryck. Eftersom systemet tar tillvara på den energi som redan finns naturligt i berggrunden är det också en stabil och långsiktig energikälla som inte påverkas av vädret.
Lång livslängd och låg underhållskostnad: Bergvärmesystem är kända för sin långa livslängd. Själva borrhålet kan hålla i 50–100 år, medan själva bergvärmepumpen kan hålla i över 20 år. Bergvärmesystemet kräver dessutom minimalt med underhåll eftersom det inte är lika utsatt för väder och vind. Det enda du egentligen behöver göra i form av underhållsarbete är att rengöra eller byta ut filtret och boka in regelbundna servicebesök.
Kyla under sommaren: Eftersom berggrunden håller en lägre temperatur året runt kan du även använda bergvärmesystemet för att kyla ner bostaden under sommaren. Det kallas frikyla.
Jämförelse med andra värmesystem: Bergvärme står sig väl i jämförelse med andra uppvärmningssystem som fjärrvärme, elpanna och vedpanna. Det är mer energieffektivt och har betydligt lägre driftskostnader än en elpanna. Jämfört med fjärrvärme kan bergvärme vara ett mer självständigt och långsiktigt val, särskilt i områden där fjärrvärme inte finns tillgängligt.
Fyra nackdelar med bergvärme
Hög initial installationskostnad: Den största nackdelen med bergvärme är de höga installationskostnaderna. Det kan kosta mellan 110 000 och 300 000 kronor att installera ett bergvärmesystem inklusive bergvärmepump. Även om bergvärme kan ge stora besparingar på sikt kan den initiala investeringen vara avskräckande. Därför är det viktigt att tänka långsiktigt och väga kostnaderna mot den potentiella energibesparingen.
Rätt geologiska förutsättningar: Berggrunden måste vara tillräckligt stabil och tillgänglig för att borra tillräckligt djupt för att systemet ska fungera optimalt. I vissa områden kan det vara svårt eller dyrt att borra, särskilt om marken är mjuk eller om grundvattennivån är hög.
Eventuella störningar under borrningen: Borrningsprocessen kan orsaka störningar, särskilt om det sker i närheten av annan bebyggelse. Det kan också påverka grundvattennivåerna och i vissa fall orsaka sprickor i byggnader om den inte utförs korrekt. Därför är det viktigt att anlita erfarna och certifierade installatörer.
Tillstånd från kommunen: För att installera bergvärme måste du ha tillstånd från kommunen. Anledningen är att borrningen kan påverka den omkringliggande miljön inklusive grundvattnet.
Bergvärme vs. andra värmesystem
Bergvärme är en passande uppvärmningslösning för de flesta fastigheter i hela Sverige. Men hur står sig bergvärme i förhållande till andra värmelösningar?
Bergvärme vs. fjärrvärme: Med bergvärme kan du vara mer självständig. Du är exempelvis inte beroende av externa värmeleverantörer och påverkas inte av fluktuerande värmepriser. Fjärrvärme är dock ofta ett mer kostnadseffektivt val i områden med ett befintligt fjärrvärmenät där anslutningskostnaden är låg.
Bergvärme vs. elpanna: Elpannor är både mindre kostnadseffektiva och mindre energieffektiva än bergvärme. Höga elpriser i kombination med elpannans låga energieffektivitet gör att det kan bli mycket dyrt att värma upp bostaden i längden.
Bergvärme vs. vedpanna: Vedpannor kan vara ett bra alternativ för den som bor på landsbygden och har tillgång till billig ved, men de kräver betydligt mer underhåll och skötsel än ett bergvärmesystem.
Fördelar och nackdelar jämfört med jordvärme
Både bergvärme och jordvärme tillhör kategorin markvärme, men de skiljer sig åt på flera punkter. Jordvärme innebär att man gräver ned kollektorslangarna på en större yta, cirka en meter under markytan. Vid bergvärme gräver man istället ner kollektorslangarna 70–200 meter ner i berggrunden.
Fördelar med bergvärme jämfört med jordvärme:
Bergvärme kräver mindre markyta, vilket gör det idealiskt för mindre tomter.
Bergvärme är mindre känsligt för säsongsvariationer i marktemperaturer.
Nackdelar med bergvärme jämfört med jordvärme:
Bergvärme har en lite högre installationskostnad än jordvärme, som kräver en grundare installation.
Jordvärme kan, på grund av de lite lägre installationskostnaderna, vara mer kostnadseffektivt om tomten är tillräckligt stor och lämpar sig för grävning.
Få gratis offert utan bindning
Andra artiklar av
Hannes Palm
Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?
Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.
30 september 2024
Jordvärmepump
En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.
27 september 2024
Borrning för bergvärme
För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.
25 september 2024
Hur länge håller en värmepump?
En värmepump har en livslängd på 10–20 år.
18 september 2024
Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar
Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.
16 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna
Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.
13 september 2024
När bör man byta värmepump?
Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.
11 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna
Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.
9 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump
Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.
7 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. elpanna
Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.
5 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme
Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.
3 september 2024
Vanliga fel på värmepumpar
Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.
2 september 2024
Vad är COP och SCOP-värde?
COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.
28 augusti 2024
Energimärkning av värmepumpar
Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.
28 juni 2024
Stänga av bergvärmepump på sommaren
Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?
20 juni 2024
Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?
Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.
24 juni 2024
Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?
En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.
8 maj 2024
Så här rengör du din värmepump – steg för steg
Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!
2 maj 2024
Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide
Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!
24 april 2024
Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump
De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.
3 oktober 2024
Så här fungerar bergvärme
Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!
10 april 2024
Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel
Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!
22 mars 2024
Vilken värmepump är mest lönsam?
Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump
Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.
19 december 2022
Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?
Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.
19 december 2022
Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump
Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.
19 december 2022
Hur länge håller en värmepump?
En viktig fråga i ditt val för framtiden.
19 december 2022
Vilken typ av värmepump är bäst?
Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa bergvärmepump
Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.
19 december 2022
Så här fungerar en värmepump
Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.
19 december 2022