Bergvärmepump
Lär dig det du behöver veta för att hitta den bästa bergvärmepumpen till din fastighet – DREM:s energiexperter hjälper dig! Här får du reda på hur bergvärmepumpar fungerar, hur du väljer rätt modell, hur mycket bergvärme kostar och hur installationen går till.
Vad är en bergvärmepump?
En bergvärmepump är en typ av värmepump som använder den lagrade värmen i marken för att värma upp ditt hem. Med hjälp av en vätska som cirkulerar i en sluten slinga under marken, drar bergvärmepumpen nytta av den konstanta temperaturen i berggrunden, vilket gör den till en effektiv och miljövänlig värmekälla.
Vad är bergvärme?
Bergvärme är en förnybar energikälla som använder lagrad solenergi för uppvärmning. För att utvinna bergvärmen behöver du en bergvärmepump. Systemet består av två delar – en värmepump inomhus och ett kollektorsystem utomhus.
Kollektorsystemet utvinner bergvärme med hjälp av en kollektorslang som sänks ner i ett djupt borrhål i berggrunden där vätskan i slangen leds fram till värmepumpen. Bergvärmepumpen skickar i sin tur ut värmen i fastighetens värme- och varmvattensystem. Därefter pumpas vätskan ner i slangen för att värmas upp igen.
Hur väljer man rätt bergvärmepump för sitt hem?
Att välja rätt bergvärmepump för ditt hem kan kännas svårt, men vi på DREM gör det enkelt för dig. Här listar vi sex saker som du behöver ha koll på för att välja rätt bergvärmepump.
Vilken kapacitet behöver du för din bostad?
Vilken kapacitet på bergvärmepumpen du behöver beror på:
bostadens värmesystem
bostadens storlek
bostadens isoleringsgrad
var i landet bostaden finns
de boendes vanor.
Den kapacitet som behövs påverkar i sin tur hur bergvärmepumpen ska dimensioneras. Det är därför viktigt att utvärdera pumpens kapacitet i förhållande till fastighetens storlek och värmebehov för att undvika över- eller underdimensionering.
Den vanligaste rekommendationen är att bergvärmepumpen ska dimensioneras så att den täcker 80 % av bostadens totala energibehov. Då dagens värmepumpar är mer energieffektiva än äldre varianter väljer en del att dimensionera värmepumpen så att den täcker mer än 80 %.
Bergvärmepumpens funktioner
Inverterteknik: Dagens moderna bergvärmepumpar har frekvens-, inverter- och varvtalsstyrning. Det innebär att värmepumpen drivs med inverterteknik. Med en inverter anpassar värmepumpen kompressorns varvtal efter rummets behov av kyla eller värme, så att rummet håller en jämn temperatur. Värmepumpar utan inverter står antingen still eller går på fullt varvtal, vilket leder till ökade energikostnader.
Smart styrning: Många moderna bergvärmepumpar, så som NIBE:s S-serie, erbjuder dessutom smarta styrningsfunktioner som gör det möjligt för dig att övervaka och styra din bergvärmepump från mobilen. Det betyder att du kan hålla koll på och styra värmepumpen oavsett var du befinner dig.
Smarta funktioner: Dagens bergvärmepumpar har även smart teknologi integrerat, vilket gör livet enklare för dig som husägare. Genom att ansluta bergvärmepumpen till ditt wifi kan värmepumpen anpassa sig till både väderprognosen och marknadens elpris. Du kan dessutom styra värmepumpen med rösten och se förbrukningsdata.
SCOP-värde
Jämför olika bergvärmepumpars årsvärmefaktor, SCOP-värde. Det beskriver pumpens genomsnittliga värmefaktor under ett år och är ett mått på hur mycket värme bergvärmepumpen ger i förhållande till elanvändningen. Ju högre SCOP-värde desto bättre.
Installationskostnader och tillstånd
Se över installationskostnaderna och ta reda på vilka tillstånd du behöver för att installera bergvärme.
Olika varumärken
Det finns flera tillverkare av bergvärmepumpar. Se till att skapa dig en bild av vilka varumärken som finns på marknaden och vilka behov deras bergvärmepumpar uppfyller. Läs gärna olika tester och recensioner av bergvärmepumpar för att bilda dig en uppfattning om vilken värmepump som passar dig bäst.
Vi på DREM gör processen enkel
Våra energiexperter hjälper dig att hitta den mest optimala bergvärmelösningen för dina behov. Vi tar hänsyn till faktorer som storlek på ditt hem, isolering, och geologiska förhållanden för att rekommendera den bästa bergvärmepumpen för dig. Dessutom hittar du enbart bergvärmepumpar från den ledande värmepumpstillverkaren NIBE hos oss.
Vad kostar en bergvärmepump?
En bergvärmepump kostar i genomsnitt 90 000 kr. Priset för en bergvärmepump varierar dock beroende på modell, kapacitet och eventuella tillval. För en mer exakt prisuppgift och för att få en offert anpassad efter dina behov är du välkommen att kontakta oss.
Hur mycket el drar en bergvärmepump per år?
I en fastighet med ett värmebehov på 20 000 kWh/år förbrukar bergvärmepumpen i genomsnitt 5 000 kWh/år. Bergvärmepumpen använder bara den el som behövs för att driva värmepumpstekniken, så ju mer värme den måste producera, desto mer el förbrukar den. Men, bergvärmens elförbrukning är ändå relativt låg jämfört med till exempel direktverkande el eftersom elkostnaden blir lägre för samma mängd värmeenergi. Du kan på så sätt minska din elförbrukning och dina elkostnader genom att gå från elvärme till bergvärme.
Ett sätt att ta reda på bergvärmepumpens elförbrukning i förhållande till den värme den genererar är att titta på pumpens SCOP-värde, även kallat årsvärmefaktor eller årsverkningsgrad. Ett SCOP-värde på 6 innebär att den energi värmepumpen producerar är 6 gånger större än den energi den förbrukar.
Installation av bergvärmepump
Installationen av en bergvärmepump består av fem steg:
Förberedelser inför installationen – undersökning av tomt, fastighet och omgivning.
Installation utomhus – borrning av energibrunn och montering av kollektorslangar.
Installation inomhus – demontering av befintlig värmepump, montering av ny bergvärmepump och installation av givare.
Kontroll och justering – kontroll av system och justering av bergvärmepump.
Utbildning och instruktion – förmedling av information om användning och underhåll.
Som en av Sveriges största värmepumpsinstallatörer har vi på DREM både kunskap och erfarenhet av komplicerade bergvärmepumpsinstallationer. Vi stöttar dig genom hela processen – från val av värmepump till installation.
Vad kostar installation av bergvärmepump?
Att installera bergvärme kostar i genomsnitt ca 115 000 kr inklusive rotavdrag. Installationskostnaden står för ungefär 10 % av totalkostnaden.
Vid en bergvärmeinstallation kan du vara berättigad till olika former av ekonomiskt stöd så som ROT-avdrag och Boverkets energieffektiviseringsbidrag.
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Precis som alla andra värmesystem har bergvärme sina för- och nackdelar.
Fördelar med bergvärme:
Miljövänlig
Bergvärme är en förnybar energikälla som inte producerar några utsläpp av växthusgaser eller andra skadliga ämnen.
Låga driftskostnader
Trots den höga initiala kostnaden kan en bergvärmepump minska dina energikostnader på lång sikt.
Stabil temperatur
Bergvärme ger en stabil och konstant temperatur, vilket resulterar i ett jämnt och bekvämt inomhusklimat.
Lång livslängd
Bergvärmepumpar håller i genomsnitt 15–20 år och kräver minimalt med underhåll.
Nackdelar med bergvärme:
Höga initiala kostnader
Priset för en bergvärmepump och dess installation är relativt högt jämfört med andra uppvärmningsalternativ så som luft-vattenvärmepumpar eftersom installationen bland annat kräver att installatören borrar ett ca. 100–200 meter djupt hål i marken för att nå den lagrade solenergin i berggrunden.
Ytan som krävs
Borrhål och kollektorslangar kräver en del tomtyta, vilket innebär att bergvärme inte kan installeras i vilken fastighet som helst.
Ingen värme vid strömavbrott
Precis som andra eldrivna värmepumpar producerar bergvärmepumpen ingen värme vid strömavbrott.
Underhåll bergvärmepumpen för att maximera livslängden och bibehålla effektiviteten
Genom att underhålla bergvärmepumpen på rätt sätt kan du maximera dess livslängd och effektivitet. Här är fyra underhållsarbeten du kan göra själv:
Rengör och byt ut filtret regelbundet.
Kontrollera vätskenivåerna.
Lufta det vattenburna systemet.
Boka in regelbundna servicebesök.
Vanliga frågor och svar
Här besvarar vi de vanligaste frågorna kopplat till bergvärmepumpar.
Hur fungerar en bergvärmepump?
En bergvärmepump använder den lagrade värmen i marken för att värma upp eller kyla ditt hem. I de nedsänkta kollektorslangarna cirkulerar en vätska som värms upp av den lagrade värmen i berggrunden och förs vidare till bergvärmepumpen. Värmepumpen ökar i sin tur värmens temperatur och för den vidare ut i bostaden via det vattenburna värmesystemet.
Hur skiljer sig en bergvärmepump mot en luft-vattenvärmepump?
Den främsta skillnaden mellan en bergvärmepump och en luft-vattenvärmepump är värmekällan. En bergvärmepump använder värmen i berggrunden medan en luft-vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften.