Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel

Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel

Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel

22 mars 2024

Dela den här artikeln

Dags att installera luft-vattenvärmepumpens utedel? Du som husägare behöver se till att utedelens markstativ kan placeras på ett stadigt underlag. Ett stabilt underlag är avgörande för att säkerställa optimal prestanda och livslängd. I den här artikeln förklarar vi vikten av ett bra fundament, vilka alternativ det finns och hur du kan skapa ett passande underlag.

Testa ditt hus och se vad du kan spara

Varför är underlaget viktigt?

Luft-vattenvärmepumpens utedel är tung och monteras därför vanligtvis på ett markstativ. För att utedelen ska stå stadigt och inte tippa behöver markstativet placeras på ett plant och stabilt underlag. Genom att skapa ett stadigt underlag ser du till att värmepumpen fungerar optimalt samtidigt som du minskar risken för skador på både utedelen och omgivningen.

Vilket underlag ska du använda till utedelen?

Det finns flera alternativ att välja mellan. Här är de vanligaste underlagen:

  • Betongplatta: En betongplatta är ett populärt alternativ eftersom den ger markstativet en stabil och jämn yta att stå på. Den är dessutom enkel att gjuta på egen hand. För att skapa en betongplatta behöver du först förbereda underlaget så att det går att gjuta på. Sedan tillverkar du en ram i tillräcklig storlek, blandar betong enligt anvisningarna på förpackningen och fyller formen. Använd gärna ett armeringsnät. Se sedan till att ytan blir slät och tänk på vattenavrinningen. Låt betongen torka. 


  • Stenplattor eller marksten: Du kan även skapa ett underlag av stenplattor eller marksten. För att skapa ett stabilt underlag av marksten behöver du först förbereda marken så att markstenarna inte sjunker ner eller flyttar på sig. Det gör du enklast genom att lägga grus mellan markstenen och jordgolvet. Sedan lägger du ut stenplattorna eller markstenarna på marken och ser till ytan är jämn och stabil. Glöm inte vattenavrinningen! 

Så skapar du ett stabilt underlag – steg för steg

Nu när vi har diskuterat de olika alternativen är det dags att gå igenom hur du kan skapa ett stabilt underlag:

  1. Platsval: Utedelen bör stå minst 40 cm från husväggen och på en väldränerad plats så att avfrostningsvattnet kan rinna undan. Den bör också placeras nära innedelen och gärna i söder-, väster- eller österläge för bästa effekt. 

  2. Markera området: Börja med att markera det område där du planerar att placera utedelen. Se till att markeringen är tydlig och att du har tillräckligt med utrymme för att utedelen ska kunna placeras korrekt.

  3. Förbered marken: Om marken är ojämn eller lutar är det viktigt att du förbereder marken innan du skapar underlaget. Det kan innebära att du exempelvis behöver gräva bort eller fylla på med jord.

  4. Skapa underlaget: Skapa det underlag du valt – betongplatta eller stenplattor. Se till att ytan är stadig, jämn och kan bära vikten av utedelen och markstativet.

  5. Montera utedelen: När du har skapat underlaget kan installatören montera utedelen. 

  6. Testa och justera: Installatören testar värmepumpen för att säkerställa att den fungerar som den ska. Om det behövs justerar hen placeringen.

Kontakta DREM för din luft-vattenvärmepumpsinstallation!

Har du några frågor? Kontakta oss på DREM så hjälper vi dig. Vårt erfarna team av experter är här för att göra installationsprocessen så smidig som möjligt.

Dela den här artikeln

Få offert på en minut

Andra artiklar av

Hannes Palm

Få offert på en minut

Få offert på en minut

Få offert på en minut

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator