Hur länge håller en varmvattenberedare?

Hur länge håller en varmvattenberedare?

Hur länge håller en varmvattenberedare?

28 januari 2025

Dela den här artikeln

En varmvattenberedare har en genomsnittlig livslängd på 10–15 år. Hur länge varmvattenberedaren håller varierar emellertid beroende på typ, kvalitet och hur väl du tar hand om den. Med rätt underhåll kan vissa modeller hålla betydligt längre än 15 år, medan andra kan behöva bytas ut tidigare om de används flitigt eller inte underhålls på rätt sätt.

Testa ditt hus och se hur mycket du kan spara

Livslängd för olika typer av varmvattenberedare

  • Elektriska varmvattenberedare: Elektriska varmvattenberedare har en genomsnittlig livslängd på 10–15 år eller mer.

  • Gasdrivna varmvattenberedare: Gasdrivna varmvattenberedare har vanligtvis en förväntad livslängd på cirka 8–12 år. Eftersom de använder brännare och gasledningar, kräver de mer regelbundet underhåll för att fungera som de ska. Gasdrivna varmvattenberedare kan vara lite mer kostsamma att underhålla.

  • Solvärmda varmvattenberedare: Solvärmda varmvattenberedare är ett hållbart alternativ som kan hålla i upp till 20 år eller längre. Eftersom de använder solenergi har de en lägre driftskostnad, men komponenter som pumpar och styrsystem kan behöva bytas ut eller servas oftare för att hålla varmvattenberedaren i toppskick.

Fyra faktorer som påverkar varmvattenberedarens livslängd

  1. Vattenkvalitet: Vattenkvaliteten har stor påverkan på varmvattenberedaren. Om vattnet är hårt – det vill säga innehåller höga nivåer av mineraler som kalcium och magnesium – kan det leda till avlagringar och korrosion i beredaren. Därför är det särskilt viktigt att du avkalkar varmvattenberedaren om du bor i ett område med hårt vatten.

  2. Användningsfrekvens: Ju mer du använder varmvattenberedaren, desto snabbare slits den ut. Ett hushåll som använder mycket varmvatten kan behöva byta sin varmvattenberedare tidigare än ett som använder mindre varmvatten. Familjens storlek och vattenanvändning spelar alltså en stor roll.

  3. Material och korrosionsskydd: Kvaliteten på materialet och tankens inre skydd mot korrosion (offeranoden) påverkar också livslängden. 

  4. Regelbundet underhåll: Underhåll är en av de mest avgörande faktorerna för varmvattenberedarens livslängd. Om du regelbundet kontrollerar och rengör både varmvattenberedaren och tillhörande komponenter kan du både förebygga problem och förlänga livslängden.

Sju tecken på att varmvattenberedaren behöver bytas ut

Här är några av de vanligaste tecknen på att din varmvattenberedare sjunger på sista versen:  

  1. Brist på varmvatten: Om vattnet inte blir tillräckligt varmt eller om det snabbt blir kallt kan det tyda på att värmeelementen eller termostaten är utsliten.

  2. Rostigt eller missfärgat vatten: Om vattnet från kranen är rostigt eller missfärgat kan det vara ett tecken på att tankens insida har börjat rosta. I så fall är det nog dags att börja leta efter en ny varmvattenberedare, eftersom rost vanligtvis innebär att den snart kommer att börja läcka.

  3. Vattenläckor runt beredaren: Vattenansamlingar under beredaren eller läckage kan vara tecken på att tanken är skadad eller har börjat rosta. Om läckaget beror på rost inuti tanken är det dags för en ny beredare.

  4. Ovanliga ljud: Knackande, vinande eller andra ovanliga ljud från varmvattenberedaren kan bero på kalk- eller sedimentansamlingar inuti tanken. När sediment byggs upp kan varmvattenberedaren börja låta konstigt. Med tiden kan sedimentet skada tanken och då är det dags för en ny beredare.

  5. Varmvattenberedarens ålder: De flesta varmvattenberedare har en livslängd på mellan 10 och 15 år. Om din beredare är äldre än detta och börjar uppvisa problem kan det vara klokt att investera i en ny, eftersom äldre enheter är mindre energieffektiva och mer benägna att gå sönder.

  6. Ökade energikostnader: Om du märker att dina energikostnader plötsligt har ökat kan det bero på att varmvattenberedaren inte fungerar optimalt och behöver arbeta hårdare för att värma upp vattnet. En gammal eller ineffektiv beredare förbrukar ofta mer energi.

  7. Inkonsekvent vattentemperatur. Om temperaturen på vattnet växlar mycket mellan varmt och kallt utan någon tydlig anledning kan det vara ett tecken på att varmvattenberedaren inte fungerar som den ska.

Förläng livslängden på din varmvattenberedare

Du kan förlänga livslängden på din varmvattenberedare genom att:

  • avkalka varmvattenberedaren regelbundet.

  • kontrollera och byta ut offeranoden, det vill säga metallstaven som skyddar varmvattenberedaren från korrosion genom att offra sig själv och därmed rosta istället för beredaren.

  • boka in regelbunden service. Serviceteknikern kan identifiera och lösa små problem innan de blir större.

Ekonomiska aspekter av att byta varmvattenberedare

Vissa problem kan naturligtvis repareras, men när varmvattenberedaren närmar sig sin förväntade livslängd är det oftast mer ekonomiskt att investera i en ny. Att kontinuerligt laga en äldre modell kan på längre sikt bli dyrare än att köpa en ny.

Genom att byta ut din gamla varmvattenberedare mot en ny modern variant kan du dessutom göra systemet mer energi- och kostnadseffektivt. Tekniken går framåt varje år och moderna varmvattenberedare använder ofta mindre energi för att ge samma mängd varmvatten, vilket innebär en lägre driftskostnad. När du investerar i en modern och mer energisnål variant kan du i de flesta fall även dra nytta av smarta funktioner som kan minska energiförbrukningen ytterligare.

Dela den här artikeln

Få gratis offert utan bindning

Andra artiklar av

Hannes Palm

Installera bergvärme – så går det till

Här går vi igenom hur det går till att installera bergvärme, vilka förberedelser som krävs och hur mycket det kostar.

24 januari 2025

Vad kostar en luft-vattenvärmepump inklusive installation och drift?

En luft-vattenvärmepump kostar i genomsnitt 50 000–100 000 kronor.

17 januari 2025

Is under luftvärmepump – vanliga orsaker och hur du får bort det

Is under luftvärmepumpen beror oftast på naturlig kondensbildning eller dålig dränering.

10 januari 2025

Konvertera till vattenburen värme

Har du direktverkande el och funderar på att byta till vattenburen värme och värmepump?

3 januari 2025

Vad kostar en luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump kostar mellan 6 000–30 000 kronor.

20 december 2024

Elprisstyrning – styr värmepumpen efter elpriset

Med elprisstyrning anpassar värmepumpen sin värmeproduktion efter elpriset.

11 december 2024

Golvvärme med luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepumpar hämtar värmeenergi från luften och överför sedan värmen till vattnet i det vattenburna värmesystemet.

9 december 2024

Tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump

Att producera tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump är både energieffektivt och miljövänligt eftersom den hämtar värmeenergi från utomhusluften.

29 november 2024

Hur avfrostar jag min luftvärmepump?

Många moderna luftvärmepumpar har ett automatiska avfrostningssystem som kickar igång vid behov, men i vissa fall kan du behöva avfrosta värmepumpen manuellt.

22 november 2024

Luft-vattenvärmepump vs. vedpanna

En luft-vattenvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften, medan en vedpanna skapar värme med hjälp av förbränning av ved.

15 november 2024

F-gas – fluorerande växthusgaser i luft-vattenvärmepumpar

F-gaser, eller fluorerade växthusgaser, är en grupp kemikalier som har en stor påverkan på jordens klimat.

9 november 2024

Luftvärmepump eller AC för att kyla hemmet?

Du kan kyla ditt hem med både en luftvärmepump och en AC, men det är bara luftvärmepumpen som kan värma ditt hem under vintern.

1 november 2024

Hur mycket el drar en luftvärmepump?

Här berättar vi mer om luftvärmepumpens elförbrukning, hur du kan hålla nere kostnaderna och hur du ser till att din luftvärmepump arbetar effektivt år efter år.

3 oktober 2024

Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump

De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.

2 oktober 2024

Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?

Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.

1 oktober 2024

Jordvärmepump

En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.

27 september 2024

Borrning för bergvärme

För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.

25 september 2024

Fördelar och nackdelar med bergvärme

Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.

23 september 2024

Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar

Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.

16 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna

Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.

13 september 2024

När bör man byta värmepump?

Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.

11 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna

Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.

9 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump

Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.

7 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. elpanna

Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.

5 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme

Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.

3 september 2024

Vanliga fel på värmepumpar

Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.

2 september 2024

Vad är COP och SCOP-värde?

COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.

28 augusti 2024

Energimärkning av värmepumpar

Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.

28 juni 2024

Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?

Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.

24 juni 2024

Stänga av bergvärmepump på sommaren

Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?

20 juni 2024

Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?

En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.

8 maj 2024

Så här rengör du din värmepump – steg för steg

Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!

2 maj 2024

Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide

Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!

24 april 2024

Så här fungerar bergvärme

Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning.

10 april 2024

Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel

Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!

22 mars 2024

Vilken värmepump är mest lönsam?

Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump

Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.

19 december 2022

Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?

Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.

19 december 2022

Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump

Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.

19 december 2022

Hur länge håller en värmepump?

En värmepump har en livslängd på 10–20 år.

19 december 2022

Vilken typ av värmepump är bäst?

Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa bergvärmepump

Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.

19 december 2022

Så här fungerar en värmepump

Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.

19 december 2022

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator