Höstkampanj! Spara upp till 12 500 kr!

Se villkor >>

Höstkampanj! Spara upp till 12 500 kr!

Se villkor >>

Höstkampanj! Spara upp till 12 500 kr!

Se villkor >>

Luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump, även kallad luftvärmepump, utvinner värme från utomhusluften och sprider värmen i bostaden med hjälp av en fläkt, vilket gör den till en energieffektiv och miljövänlig uppvärmningslösning. Den kan dessutom kyla ner bostaden under sommaren och förse sommarstugan med underhållsvärme under vintern. Men, hur fungerar den och är en luft-luftvärmepump det bästa valet för dig?

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Hur fungerar en luftvärmepump?

Luftvärmepumpen består av två delar – en utedel och en innedel. Utedelen innehåller en värmeväxlare där köldmediet tar upp värme från utomhusluften. Köldmediet avdunstar och omvandlas till gas. Gasen förs sedan vidare till en kompressor som ökar trycket och temperaturen på gasen. Den varma gasen förs vidare till luft-luftvärmepumpens innedel där den passerar genom en annan värmeväxlare (kondensor) och skickas ut i bostaden via en fläkt.

Hur väljer jag rätt luft-luftvärmepump?

Att välja rätt luft-luftvärmepump handlar inte bara om att hitta en modell som passar din budget. Du behöver också ta hänsyn till bland annat bostadens storlek, vilken klimatzon du bor i och vilken kapacitet du behöver.

Beräkna värmebehovet

Räkna ut hur mycket värme som behövs för att värma upp ditt hem. Värmebehovet påverkas av bostadens storlek, isolering, fönster och takhöjd. Om du är osäker på hur stort värmebehov du har kan du använda en energikalkylator eller vända dig till en av våra energiexperter.

Tänk på energieffektiviteten vid värme och kyla

Om du främst ska använda luftvärmepumpen som ett uppvärmningskomplement under vintern ska du välja en modell med högt SCOP-värde. Det är ett mått som visar hur väl värmepumpen presterar under en säsong. Om du istället planerar att använda luft-luftvärmepumpen till att kyla ner bostaden under sommaren ska du titta närmare på SEER-värdet. Det är ett mått som visar hur energieffektiv värmepumpen är vid luftkonditionering. Ju högre SEER-värde desto bättre.

Klimatzon och kapacitet

En av de första sakerna att tänka på är luftvärmepumpens kapacitet. Det mäts i kW. Bor du i en kallare del av Sverige behöver du en mer kraftfull pump än om du bor i södra Sverige. Så se till att välja en pump som är anpassad för din klimatzon och de temperaturer som förekommer i ditt område.

Ljudnivå

Kontrollera ljudnivån på pumpen, särskilt om den ska installeras nära ett sovrum eller andra utrymmen där du vill att det ska vara så tyst som möjligt.

Funktioner och tillbehör

Många moderna luftvärmepumpar har smarta funktioner som gör dem ännu enklare att använda. Vissa modeller har exempelvis en inbyggd WiFi-funktion som gör att du kan styra pumpen från din mobil, även när du inte är hemma.

Fungerar luftvärmepumpar i alla klimat?

Ja, men alla modeller är inte lika effektiva vid extrema temperaturer. Vissa luftvärmepumpar fungerar bättre i mildare klimat, medan andra är specialdesignade för att klara av riktigt kalla vinterdagar. Se till att du väljer en modell som fungerar bra där du bor.

Vilken kapacitet behöver du?

Generellt sett behöver du 40–50 Watt/m² vid uppvärmning och 70 Watt/m² vid kylning. Det innebär att en bostad på 150 m² behöver en luft-luftvärmepump med en värmekapacitet på 6–8 kW och en kylningskapacitet på ungefär 10 kW. Det förutsätter emellertid att bostaden är välisolerad, har en takhöjd på 2,20–2,40 meter, öppen planlösning och 3-glas fönster. Bostaden får däremot inte ha självdragsventilation.

Installation av luftvärmepump

En luftvärmepump måste enligt lag installeras av en certifierad kyltekniker. Så här går det till:

  1. Planering: Först och främst diskuterar du och installatören var inomhus- och utomhusenheten ska placeras.

  2. Montering av utomhusenheten: Installatören monterar utomhusenheten på husväggen eller på ett stativ.

  3. Montering av inomhusenheten: Inomhusenheten monteras på en plats där luften kan spridas jämnt.

  4. Elanslutning och rördragning: Rör och elkablar dras mellan inomhus- och utomhusenheten.

  5. Test och drift: När allt är på plats kontrollerar installatören systemet för att säkerställa att det fungerar korrekt.

Krav och förberedelser

En luft-luftvärmepump måste enligt lag installeras av en certifierad kyltekniker. Det beror på att luft-luftvärmepumpen innehåller miljöförstörande F-gaser som inte får släppas ut. Så se till att använda dig av en certifierad installatör.

Du måste också se till att förbereda marken för utomhusenheten. Om utedelen ska placeras på ett stativ är det ditt ansvar att se till att underlaget är bra. Här kan du läsa mer om hur du skapar ett bra underlag för utedelen.

Underhåll och service av luftvärmepump

För att din luftvärmepump ska hålla länge och fungera på bästa sätt måste den underhållas och servas regelbundet.

Underhåll

Rengör filtren med jämna mellanrum. Smutsiga eller igensatta filter sänker värmeförmågan och kan orsaka att värmepumpen helt slutar att ge värme. Dammsug också runt utomhusenheten för att undvika blockeringar. Ta bort snö från utedelen för att förhindra att luftintaget täpps igen. Om luftintagen täpps till sjunker värmeförmågan. En väl underhållen luftvärmepump kan arbeta mer effektivt och förbrukar mindre energi.

Service

Boka in ett servicebesök vartannat eller vart tredje år för att se till att värmepumpen fungerar som det ska.

Vad kostar en luftvärmepump?

Det kostar i genomsnitt totalt 20 000 kronor att installera en luft-luftvärmepump inklusive värmepumpen. Kostnaden kan dock variera beroende på modell, kapacitet och installatör. Installationskostnaden står för ungefär 10–30 % av totalkostnaden, medan värmepumpen kan kosta allt mellan 6 000 och 35 000 kronor.

Finansieringsalternativ

Tack vare vårt samarbete med Resurs Bank, kan vi på DREM hjälpa dig att finansiera ditt värmepumpsköp. Kontakta en av våra energirådgivare för mer information och för att göra en ansökan om 24 månaders räntefri avbetalning.

Fördelar med luftvärmepumpar

Energieffektivitet: Luft-luftvärmepumpar ger mer värmeenergi än den elenergi de förbrukar, vilket gör dem mycket energieffektiva jämfört med exempelvis direktverkande el.

Låg installationskostnad: Jämfört med andra värmesystem, såsom bergvärme, har luft-luftvärmepumpar en relativt låg installationskostnad.

Minskade uppvärmningskostnader: Tack vare att luftvärmepumpen använder värmeenergin i utomhusluften för att värma bostaden, kan du med hjälp av värmepumpen sänka dina uppvärmningskostnader.  

Luftkonditionering på sommaren: Många luft-luftvärmepumpar fungerar också som luftkonditionering. Det innebär att de både kan förse bostaden med värme under vintern och kyla under sommaren.

Miljövänligt: Eftersom luftvärmepumpar använder förnybar energi från luften istället för fossila bränslen kan du minska ditt koldioxidutsläpp och bidra till en mer hållbar framtid.

Flexibel installation: Luft-luftvärmepumpar kan i princip installeras i vilken fastighet som helst.

Snabb återbetalningstid: Återbetalningstiden för en luft-luftvärmepump kort. Den kan ha betalat sig själv inom några månader eller några år beroende på hur stor investering du gjort, hur stor besparing du gör och vad du har för elpris.

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator