Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar

Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar

Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar

16 september 2024

Dela den här artikeln

Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt. Solceller omvandlar direkt solens strålar till elektricitet, som i sin tur driver hushållets eldrivna apparater, inklusive värmepumpen. Bergvärme, å andra sidan, förser bostaden med värme genom att omvandla den lagrade solenergin i berggrunden till användbar värme.

Testa ditt hus och se hur mycket du kan spara

Både solceller och bergvärme används för att sänka energikostnaderna och minska beroendet av fossila bränslen för el- och värmeproduktion. Genom att kombinera systemen får du den mest energieffektiva lösningen för både värme och el. Men, vad är fördelarna och nackdelarna med de två energikällorna och kan de kombineras för bästa effekt?

För- och nackdelar med solceller

Att installera solceller är en stor investering, men med solceller kan du producera din egen el på ett kostnadseffektivt, naturligt och förnybart sätt. Innan du bestämmer dig är det bra att känna till vilka fördelar och nackdelar det finns med solceller.

Fördelar

  1. Minskade energikostnader: Genom att installera solceller producerar du din egen el, vilket gör att du inte behöver köpa el från en extern producent och på så sätt kan du sänka dina elräkningar avsevärt. Har du en värmepump som drar mycket el eller uppvärmning med direktverkande el är solceller ett mycket bra sätt att sänka värmekostnaderna på. Dessutom kan du sälja vidare den elektricitet du inte använder.

  2. Miljövänlig energiproduktion: Solceller genererar ren energi och släpper inte ut några växthusgaser under elproduktionen.

  3. Ökar fastighetens värde: Solcellsinstallationer är en långsiktig investering som ökar bostadens marknadsvärde.

  4. Låg underhållskostnad: Solceller kräver minimalt med underhåll, vilket gör dem kostnadseffektiva att driva över tid.

Nackdelar

  1. Höga initiala kostnader: Att installera solceller är en stor investering med höga initiala kostnader. Men, med de energibesparingar du gör har de betalat sig själva efter ungefär 12–15 år.

  2. Väderberoende: Som namnet antyder fungerar solceller bäst när det är soligt, och deras effektivitet minskar under molniga eller regniga dagar. Då kan du behöva köpa el externt för att klara hushållets energibehov.

  3. Kräver stor takyta: För att maximera elproduktionen kräver solceller en stor, solig och oblockerad takyta.

  4. Begränsad energiproduktion på vintern: Ju längre norrut du kommer, desto mindre solenergi finns tillgängligt under vinterhalvåret. Det innebär att solcellerna inte alltid kan generera tillräckligt med elektricitet under vintern.

För- och nackdelar med bergvärmepump

Bergvärme är en pålitlig och energieffektiv uppvärmningslösning som kan generera värme året om, oavsett hur kallt och molnigt det än är. Men, vilka fördelar och nackdelar finns det med bergvärme och bergvärmepumpar?

Fördelar

  1. Energieffektiv uppvärmning: Bergvärmepumpar kan omvandla lite el till mycket värme. Det gör dem till mycket energieffektiva värmelösningar i hela landet.

  2. Låga driftskostnader: När bergvärmesystemet väl är installerat är driftskostnaderna relativt låga jämfört med andra uppvärmningslösningar.

  3. Miljövänligare än fossila bränslen: Eftersom bergvärmepumpar använder förnybar energi från marken är de mer miljövänliga än uppvärmning med exempelvis olja eller gas.

  4. Kan användas för både uppvärmning och kylning: En del bergvärmepumpar kan också användas för att kyla ner bostaden under varma sommardagar.

Nackdelar

  1. Höga installationskostnader: Att installera bergvärme är förhållandevis dyrt. De initiala kostnaderna för bergvärme är, på grund av borrningen av energibrunnen, mycket höga jämfört med exempelvis luft-vattenvärme.

  2. Beroende av elförsörjning: Bergvärmepumpen drivs med hjälp av elektricitet, vilket innebär att den slutar fungera vid elavbrott. Trots dess elberoende kräver den mycket lite el för att fungera, men det är ändå något du också behöver betala för.

Kombinera solceller med bergvärme

Genom att kombinera solceller och bergvärme kan du värma upp din bostad med värme från din egen tomt och driva hela uppvärmningssystemet med el som du själv producerat. Du får på så sätt ett energieffektivt och hållbart system för både uppvärmning och elproduktion. Det minskar även ditt behov av att köpa el från elnätet, vilket leder till stora besparingar på lång sikt, särskilt under soliga dagar när produktionen är hög.

Vad krävs för att använda både och?

För att kombinera solceller med en bergvärmepump måste de vara kompatibla. De måste dels fungera tillsammans rent tekniskt, dels kunna integreras utan att effektiviteten påverkas.

Solcellernas kapacitet måste exempelvis vara tillräcklig för att täcka hushållets allmänna elförbrukning och bergvärmepumpens elbehov, särskilt under kalla månader när värmebehovet är högre. Även växelriktaren som omvandlar solcellernas likström (DC) till växelström (AC) måste vara anpassad för att kunna hantera både hushållets elbehov och eventuell export till elnätet. För att maximera effektiviteten kan du även installera ett styrsystem som optimerar energianvändningen. Ett sådant styrsystem kan till exempel se till att bergvärmepumpen drivs med solcellerna när solproduktionen är som högst för att sedan växla över till elnätet när det behövs. Allt detta kan certifierade installatörer hjälpa dig med.

Professionell installation

Om du vill kombinera solceller och bergvärme kan du kontakta en professionell installatör. De hjälper dig att ta fram en kalkyl över ditt energibehov, dimensionera både solcellerna och värmepumpen och installera systemen. Solcellerna måste installeras av certifierade elektriker och bergvärmepumpen av certifierade värmepumpsinstallatörer.

Dela den här artikeln

Få gratis offert utan bindning

Andra artiklar av

Hannes Palm

Hur länge håller en värmepump?

En värmepump har en livslängd på 10–20 år.

18 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna

Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.

13 september 2024

När bör man byta värmepump?

Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.

11 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna

Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.

9 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump

Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.

7 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. elpanna

Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.

5 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme

Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.

3 september 2024

Vanliga fel på värmepumpar

Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.

2 september 2024

Vad är COP och SCOP-värde?

COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.

28 augusti 2024

Energimärkning av värmepumpar

Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.

28 juni 2024

Stänga av bergvärmepump på sommaren

Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?

20 juni 2024

Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?

Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.

24 juni 2024

Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?

En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.

8 maj 2024

Så här rengör du din värmepump – steg för steg

Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!

2 maj 2024

Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide

Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!

24 april 2024

Skillnaderna mellan luft/vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar

Huvudskillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar ligger i värmekällan, installationskraven och deras energieffektivitet.

3 oktober 2024

Så här fungerar bergvärme

Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!

10 april 2024

Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel

Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!

22 mars 2024

Vilken värmepump är mest lönsam?

Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump

Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.

19 december 2022

Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?

Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.

19 december 2022

Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump

Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.

19 december 2022

Hur länge håller en värmepump?

En viktig fråga i ditt val för framtiden.

19 december 2022

Vilken typ av värmepump är bäst?

Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa bergvärmepump

Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.

19 december 2022

Så här fungerar en värmepump

Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.

19 december 2022

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator