Så här fungerar bergvärme

Så här fungerar bergvärme

Så här fungerar bergvärme

10 april 2024

Dela den här artikeln

Bergvärme är en form av förnybar energi som utvinns ur den lagrade värmen i berggrunden. När solenergin träffar marken absorberas energin och lagras som värme i berggrunden. Det är denna värme som kallas bergvärme. För att kunna utvinna bergvärmen och använda den till att värma upp bostaden och tappvarmvattet behövs ett bergvärmesystem. Bergvärme är en kostnadseffektiv uppvärmningslösning som utvinner värme ur berggrunden med hjälp av en bergvärmepump. Här berättar vi mer om hur bergvärme fungerar och varför är det en populär uppvärmningslösning bland många husägare.

Testa ditt hus och se vad du kan spara

Så här fungerar bergvärme

Ett bergvärmesystem består av nergrävda kollektorslangar, en värmepump och fastighetens vattenburna värmesystem. Kollektorslangarna är fyllda med en köldbärarvätska som cirkulerar till och från värmepumpen. När den cirkulerande vätskan passerar genom slangarna absorberar den den lagrade värmen i berggrunden. Vätskan transporteras sedan till värmepumpens kompressor som höjer temperaturen ytterligare. Den varma vätskan pumpas sedan vidare ut i fastigheten via ett vattenburet värmesystem. Efter att värmen har överförts cirkulerar, den nu svala, vätskan tillbaka ner i marken via kollektorslangarna och processen återupprepas.

Installation av bergvärme

Så här går bergvärmeinstallationen till steg för steg.

  1. Planering och förberedelser

Undersökning av tomt och omgivning: Installationsprocessen börjar med en inspektion av tomten och fastigheten. Installatören och/eller brunnsborraren undersöker bland annat:

  • Var din grannes borrhål är placerat – borrhålen måste vara minst 20 meter från varandra för att energibrunnarna inte ska påverka varandra.

  • Var hus, rör, ledningar och vattenbrunnnar finns – borrhålet får inte skada intilliggande hus, rör, ledningar och vattenbrunnar.

  1. Ansökan om tillstånd hos kommunen: Du måste ansöka om tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd innan du installerar bergvärme eftersom borrningen kan utgöra en miljörisk.


  2. Borrning av energibrunn och installation av anläggning

En certifierad brunnsborrare borrar ett ca. 70–200 meter djupt hål i marken. Därefter placeras kollektorslangarna i hålet och dras in i fastigheten.

  1. Montering av bergvärmepump och hopkoppling

Bergvärmepumpen sätts på plats och kopplas samman med kollektorslangarna via fastighetens yttervägg. En elektriker installerar sedan givarna och ansluter värmepumpen till elcentralen.

  1. Kontroll och igångsättning av systemet

När allt är på plats kontrollerar installatören bergvärmepumpen och ser till att bergvärmesystemet fungerar som det ska.

Fördelar och nackdelar med bergvärme

Fördelar med bergvärme:

  1. Låg driftkostnad: Driftskostnaderna är låga eftersom uppvärmningen sker med hjälp av naturlig värme från marken, vilket minimerar användningen av el.

  2. Miljövänlig: Bergvärme är en förnybar energikälla som minskar utsläppen av växthusgaser.

  3. Lång livslängd: Systemet har en lång livslängd. Värmepumpen håller ofta i över 20 år och borrhålet i omkring 100 år.

  4. Stabil värmeproduktion: Bergvärme är en stabil värmekälla som inte påverkas av väderförhållandena.

  5. Hög verkningsgrad: Bergvärmepumpar har ett högt COP- och SCOP-värde. Det innebär att de producerar flera gånger mer värmeenergi än den el de förbrukar.

Nackdelar med bergvärme:

  1. Hög initial kostnad: Att installera bergvärme innebär en stor initial investering, där borrningen av borrhålet utgör en stor del av kostnaden.

  2. Kräver plats: Borrning och installation kräver utrymme, något som kan vara begränsat i tätbebyggda områden.

  3. Risk för misslyckad borrning: Om marken är olämplig kan borrningen misslyckas eller behöva avbrytas, vilket kan innebära att kostnaden blir högre eller att du förlorar delar av investeringen.

  4. Behov av el: Även om bergvärme är energieffektivt behöver bergvärmepumpen el för att fungera.  

Bergvärme i förhållande till andra energikällor

  • Elvärme: Direktverkande elvärme har en låg initial kostnad men är betydligt dyrare i drift jämfört med bergvärme. Det är också mer känsligt för fluktuerande elpriser.

  • Luftvärme: Luftvärme (luft-vattenvärmepumpar och luft-luftvärmepumpar) är mycket billigare att installera än bergvärme eftersom de inte kräver någon borrning. Luftvärmepumparnas effektivitet är dock starkt beroende av utomhustemperaturen, vilket innebär att de är mindre effektiva i riktigt kalla områden jämfört med bergvärme.

  • Fjärrvärme: Fjärrvärme kan vara billigare att installera i områden där den är tillgänglig, men du är beroende av det lokala energibolagets prissättning och driftsäkerhet. Bergvärme gör dig mer oberoende och kan även spara dig pengar i längden.

  • Ved eller pellets: Ved- och pelletspannor kan vara billigare i drift och installation, men de kräver mer underhåll, skötsel och lagringsutrymme. Dessutom kräver de en hel del hantering i form av kontinuerlig påfyllning av vet och/eller pellets.

Kostnader och besparingar med bergvärme

Det kostar i genomsnitt totalt 110 000–300 000 kronor att installera bergvärme (installation och värmepump). Det är en mycket högre initial kostnad jämfört med exempelvis luft-vattenvärme, men det lönar sig i längden. Du kan spara upp till 80 % på dina energiräkningar, vilket innebär att investeringen vanligtvis betalar sig självt inom 5–10 år.

Bergvärme har även en mycket låg driftskostnad jämfört med andra värmekällor. Om vi utgår ifrån följande parametrar kan vi beräkna olika värmekällors driftkostnad och hur stor besparing du kan göra med bergvärme.

Beräkningsantaganden:

  • Uppvärmningsbehov: 20 000 kWh per år.

  • Elpris: 1,2 SEK/kWh.

  • Systemens verkningsgrad:

    Bergvärme: COP 4 (dvs. 1 kWh el ger 4 kWh värme).

    Luft-vattenvärme: COP 4 (dvs. 1 kWh el ger 4 kWh värme).

    Direktverkande el, fjärrvärme, pelletspanna, vedeldad panna: COP 1 (dvs. 1 kWh bränsle ger 1 kWh värme).

  • Kostnad energikällor:

  • Direktverkande el: 1,2 SEK/kWh.

  • Fjärrvärme: 0,9 SEK/kWh (genomsnitt).

  • Pelletspanna: 0,7 SEK/kWh.

Besparing med bergvärme

Frikyla med bergvärme

Frikyla, eller passiv kyla, är ett koncept som innebär att bergvärmepumpen använder temperaturen i marken för att kyla ner en bostad istället för att värma upp den. Temperaturen i berggrunden ligger på en stabil nivå, vanligtvis mellan 4°C och 10°C, året runt.

På sommaren, när byggnaden behöver kylas ner, kan bergvärmepumpens kompressor stängas av, och cirkulationspumpen används för att pumpa runt det kalla vätskan från borrhålet. Den kylda vätskan cirkuleras sedan genom fläktkonvektorer som blåser ut kall luft eller genom det vattenburna värmesystemet som kyler rummet genom att skapa svala golv. Den svala vätskan absorberar även värmen i inomhusluften, vilket också sänker temperaturen inomhus.

Eftersom kompressorn inte behöver arbeta kallas frikyla även för "passiv kyla". Det innebär att systemet utnyttjar den naturligt kalla temperaturen från berggrunden utan att behöva tillföra mycket energi, vilket gör det till en mycket energieffektivt lösning.

Fördelar med frikyla

  • Energieffektivitet: Eftersom systemet använder den naturligt kalla marktemperaturen och inte kräver att en kompressor körs är energiförbrukningen lägre jämfört med traditionella kylsystem.

  • Lägre driftskostnader: På grund av den låga energiförbrukningen är driftskostnaderna för frikyla lägre än för mekanisk kylning.

  • Miljövänlighet: Frikyla genererar inga direkta utsläpp och bidrar därmed till en mer miljövänlig byggnad.

Livslängd och skötsel

Bergvärmepumpar har en livslängd på över 20 år. Det förutsätter emellertid att du underhåller värmepumpen på rätt sätt. Bergvärmepumpar klassas visserligen som underhållsfria, men det finns flera saker du kan göra för att öka livslängden och förebygga skador.

  • Rengör och/eller byt ut filtret.

  • Avlufta det vattenburna värmesystemet.

  • Kontrollera att bergvärmepumpen och värmesystemet fungerar som det ska.

  • Boka in regelbundna servicebesök.

För vem passar bergvärme?

Bergvärme passar dig med:

  • Energiförbrukning från 15 000 kWh/år.

  • Vattenburet värmesystem.

  • Tillräckligt stor tomtyta.

  • Stabil och tillräckligt djup berggrund.

Helhetslösningar för bergvärme

Vill du installera bergvärme i din bostad? Med vår expertis och skräddarsydda helhetslösningar för bergvärmeinstallation kan vi hjälpa dig att välja rätt bergvärmepump från NIBE och säkerställa en trygg och smidig installation. Vi hjälper dig med allt från val av värmepump till installation och bortforsling. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Dela den här artikeln

Få gratis offert på en minut

Andra artiklar av

Hannes Palm

Hur länge håller en bergvärmepump?

En bergvärmepump håller i genomsnitt mellan 15–20 år. Livslängden kan dock variera beroende på hur väl du underhåller den och vilka förutsättningar du har.

28 februari 2025

Hur stor värmepump ska jag ha?

Hur stor värmepump du ska ha beror på hur stort energi- och värmebehov du har.

21 februari 2025

Elpatron för värmepump

En elpatron är ett elektrisk värmeelement som antingen finns inbyggd i värmepumpen eller köps till.

14 februari 2025

Vad är geotermisk energi?

Geotermisk energi är den värme som genereras och lagras i jordens inre. Denna värme kan utvinnas och användas för att både producera el och värma upp fastigheter.

10 februari 2025

Olika sorters värmesystem

I den här artikeln går vi igenom hur de olika värmesystemen fungerar och vilka fördelar och nackdelar de har för dig som villaägare.

7 februari 2025

Bufferttank för värmepump

Här går vi igenom vad en bufferttank är, varför du kanske behöver en, och hur du hittar rätt modell för ditt system.

3 februari 2025

Vad är geoenergi?

Berg-, jord- och sjövärme är tre förnyelsebara energikällor som går under samlingsnamnet geoenergi och är en av framtidens smartaste energiformer.

31 januari 2025

Hur länge håller en varmvattenberedare?

En varmvattenberedare har en genomsnittlig livslängd på 10–15 år.

28 januari 2025

Installera bergvärme – så går det till

Här går vi igenom hur det går till att installera bergvärme, vilka förberedelser som krävs och hur mycket det kostar.

24 januari 2025

Vad kostar en luft-vattenvärmepump inklusive installation och drift?

En luft-vattenvärmepump kostar i genomsnitt 50 000–100 000 kronor.

17 januari 2025

Is under luftvärmepump – vanliga orsaker och hur du får bort det

Is under luftvärmepumpen beror oftast på naturlig kondensbildning eller dålig dränering.

10 januari 2025

Konvertera till vattenburen värme

Har du direktverkande el och funderar på att byta till vattenburen värme och värmepump?

3 januari 2025

Vad kostar en luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump kostar mellan 6 000–30 000 kronor.

20 december 2024

Elprisstyrning – styr värmepumpen efter elpriset

Med elprisstyrning anpassar värmepumpen sin värmeproduktion efter elpriset.

11 december 2024

Golvvärme med luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepumpar hämtar värmeenergi från luften och överför sedan värmen till vattnet i det vattenburna värmesystemet.

9 december 2024

Tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump

Att producera tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump är både energieffektivt och miljövänligt eftersom den hämtar värmeenergi från utomhusluften.

29 november 2024

Hur avfrostar jag min luftvärmepump?

Många moderna luftvärmepumpar har ett automatiska avfrostningssystem som kickar igång vid behov, men i vissa fall kan du behöva avfrosta värmepumpen manuellt.

22 november 2024

Luft-vattenvärmepump vs. vedpanna

En luft-vattenvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften, medan en vedpanna skapar värme med hjälp av förbränning av ved.

15 november 2024

F-gas – fluorerande växthusgaser i luft-vattenvärmepumpar

F-gaser, eller fluorerade växthusgaser, är en grupp kemikalier som har en stor påverkan på jordens klimat.

9 november 2024

Luftvärmepump eller AC för att kyla hemmet?

Du kan kyla ditt hem med både en luftvärmepump och en AC, men det är bara luftvärmepumpen som kan värma ditt hem under vintern.

1 november 2024

Hur mycket el drar en luftvärmepump?

Här berättar vi mer om luftvärmepumpens elförbrukning, hur du kan hålla nere kostnaderna och hur du ser till att din luftvärmepump arbetar effektivt år efter år.

3 oktober 2024

Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump

De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.

2 oktober 2024

Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?

Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.

1 oktober 2024

Jordvärmepump

En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.

27 september 2024

Borrning för bergvärme

För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.

25 september 2024

Fördelar och nackdelar med bergvärme

Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.

23 september 2024

Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar

Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.

16 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna

Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.

13 september 2024

När bör man byta värmepump?

Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.

11 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna

Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.

9 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump

Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.

7 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. elpanna

Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.

5 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme

Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.

3 september 2024

Vanliga fel på värmepumpar

Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.

2 september 2024

Vad är COP och SCOP-värde?

COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.

28 augusti 2024

Energimärkning av värmepumpar

Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.

28 juni 2024

Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?

Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.

24 juni 2024

Stänga av bergvärmepump på sommaren

Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?

20 juni 2024

Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?

En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.

8 maj 2024

Så här rengör du din värmepump – steg för steg

Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!

2 maj 2024

Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide

Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!

24 april 2024

Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel

Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!

22 mars 2024

Vilken värmepump är mest lönsam?

Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump

Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.

19 december 2022

Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?

Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.

19 december 2022

Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump

Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.

19 december 2022

Hur länge håller en värmepump?

En värmepump har en livslängd på 10–20 år.

19 december 2022

Vilken typ av värmepump är bäst?

Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa bergvärmepump

Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.

19 december 2022

Så här fungerar en värmepump

Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.

19 december 2022

Få gratis offert på en minut

Få gratis offert på en minut

Få gratis offert på en minut

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Kampanj! Spara upp till 12 500 kr!

Se villkor >>

Kampanj! Spara upp till 12 500 kr!

Se villkor >>

Kampanj! Spara upp till 12 500 kr!

Se villkor >>

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator