2 september 2024
Brist på värme, läckage, isbildning och konstiga ljud är några vanliga problem som kan uppstå med en värmepump. Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.
Testa ditt hus och se hur mycket du kan spara
Vanliga fel på luft-vattenvärmepumpar
Här är nio vanliga fel som du kan stöta på om du har en luft-vattenvärmepump.
Låg värmeeffekt: Om värmepumpen inte producerar tillräckligt med värme kan det bero på exempelvis isbildning, felaktiga inställningar, givarfel eller kompressorhaveri.
Frostbildning på utomhusenheten: Vid kallt väder kan frost bildas på utomhusenheten. Om avfrostningsfunktionen eller vattenavrinningen inte fungerar som den ska kan det leda till att enheten fryser, vilket minskar effektiviteten.
Högt ljud från utomhusenheten: Om enheten börjar låta mer än vanligt kan det bero på slitage på fläktar, lager eller att is har bildats på enheten. Det kan också vara ett tecken på att kompressorn inte fungerar som den ska.
Läckage av köldmedium: Ett köldmedieläckage kan leda till att pumpens värmeproduktion minskar. Det är ett allvarligt problem som måste åtgärdas av en certifierad tekniker omedelbart.
Pumpen startar och stoppar ofta (cykling): Det kan bero på att pumpen är överdimensionerad för huset eller att termostaten är felplacerad, vilket leder till korta cykler och ökat slitage på systemet.
Problem med cirkulationspumpen: Cirkulationspumpen som förflyttar vattnet mellan värmepumpen och värmesystemet kan gå sönder eller bli ineffektiv, vilket leder till dålig värmeöverföring.
Elektriska problem: Störningar i strömförsörjningen eller fel på elektriska komponenter som säkringar och reläer kan göra att värmepumpen inte fungerar alls.
Felaktiga temperaturinställningar: Om temperaturen inte är korrekt inställd kan det leda till onödig energiförbrukning eller att hemmet inte värms upp tillräckligt.
Luft i systemet: I ett vattenburet värmesystem kan det till och från komma in luft i systemet. Därför behöver du regelbundet avlufta dina radiatorer och/eller din golvvärme.
Vanliga fel på bergvärmepumpar
Här är sex vanliga fel som du kan stöta på om du har en bergvärmepump.
Lågt tryck i köldbärarsystemet: Om trycket i köldbärarkretsen (den del som hämtar värme från berggrunden) är för lågt kan systemet inte fungera lika effektivt. Ett lågt tryck kan bero på läckage eller felaktig installation.
Cirkulationspumpen fungerar inte: Cirkulationspumpen är ansvarig för att cirkulera vätskan i systemet. Om den slutar fungera kan värmeöverföringen stanna av, vilket leder till att systemet inte värmer huset som det ska.
Fel på kompressorn: Kompressorn är hjärtat av värmepumpen och om den går sönder kan hela systemet stanna. Vanliga orsaker till kompressorproblem är överhettning, elektriska fel och slitage.
Problem med styrsystemet eller termostaten: Styrsystemet och termostaten ansvarar för att reglera värmepumpens drift. Om de inte fungerar som de ska kan pumpen inte starta eller arbeta effektivt.
Fel på expansionsventilen: Expansionsventilen reglerar trycket i systemet och om den inte fungerar korrekt kan det leda till felaktig värmeöverföring och sämre effektivitet.
Brist på varmvatten: Om värmepumpen inte producerar tillräckligt med varmvatten kan det bero på felaktiga inställningar, problem med varmvattenberedaren eller ineffektiv värmeväxling.
Vanliga fel på luft-luftvärmepumpar
Här är sju vanliga fel som du kan stöta på om du har en luft-luftvärmepump.
Brist på uppvärmning eller kyla: Pumpen blåser bara rumstempererad luft, vilket kan bero på brist på köldmedium, en trasig kompressor eller fel i elektroniken.
Låg eller ingen luftcirkulation: Luftflödet från inomhusenheten är svagt eller obefintligt, vilket kan bero på igensatta filter, problem med fläkten, eller hinder i luftkanalerna.
Frostbildning på utomhusenheten: Om utomhusenheten är täckt av is kan det bero på en dålig avfrostningsfunktion eller låg köldmedienivå.
Vattenläckage: Kondensvatten kan läcka från inomhusenheten på grund av en blockerad dräneringsslang.
Onormala ljud: Pumpen kan börja låta annorlunda på grund av problem med fläkten, lösa komponenter, eller problem med kompressorn.
Pumpen startar och stannar ofta: Korta cykler kan bero på att termostaten är felkalibrerad, att det finns för mycket köldmedium, eller att den är felkopplad.
Dålig lukt från inomhusenheten: Dålig lukt kan bero på mögel- eller bakterietillväxt i en smutsig inomhusenhet, särskilt om filtret eller värmeväxlaren inte har rengjorts på länge.
Felsökning av värmepump
Du kan spara både tid och pengar genom att själv felsöka din värmepump innan du kontaktar en tekniker. Här är några saker du enkelt kan kontrollera på egen hand:
Kontrollera strömförsörjningen: Kontrollera att strömbrytaren för värmepumpen är påslagen. Kontrollera säkringar och brytare i elcentralen. Om en säkring har gått eller en brytare har lösts ut, återställ den och se om problemet kvarstår.
Kontrollera eventuella felkoder: Vissa värmepumpar visar felkoder på en display. Ta reda på vad felkoderna betyder och hur du kan åtgärda dem. Informationen hittar du i manualen.
Kontrollera termostaten: Se till att termostaten är inställd på rätt läge (värme eller kyla) och på en temperatur som är högre än rumstemperaturen (om du vill ha värme). Om din termostat drivs av batterier – kontrollera att de inte är urladdade.
Kontrollera utomhusenheten: Se till att utomhusenheten har ström. Vissa enheter har en separat brytare eller avstängningsknapp utomhus. Kontrollera om utedelen har synliga skador eller något som blockerar luftflödet. Rensa bort eventuella blockeringar. Kontrollera om fläkten på utomhusenheten snurrar och lyssna efter ovanliga ljud som skrapande, dunkande eller vinande. Det kan vara tecken på ett mekaniskt problem.
Kontrollera inomhusenheten: Kontrollera, rengör och/eller byt ut eventuella luftfilter i inomhusenheten. Ett smutsigt filter kan begränsa luftflödet och orsaka problem. Kontrollera att kondensvattenavrinningen inte är igensatt.
Kontrollera trycket i kylsystemet: Om värmepumpen inte värmer eller kyler effektivt kan det bero på lågt köldmedietryck.
Avfrostningsläge: Kontrollera om värmepumpen är i avfrostningsläge. Under kalla månader kan utomhusenheten frosta över och pumpen kan tillfälligt stoppa uppvärmningen för att tina bort isen.
Återställning av enheten: Om du har kontrollerat allt och problemet kvarstår kan du prova att återställa värmepumpen. Stäng av strömmen till värmepumpen i några minuter och slå sedan på den igen.
Om problemet kvarstår eller om du är osäker på vad som är fel är det dags att ta hjälp av en professionell tekniker.
Värmer inte din värmepump som den ska?
Att din värmepump inte genererar värme som den ska kan bero på flera olika saker. Här är några vanliga orsaker:
Strömavbrott eller utlöst säkring: Ibland är det inte konstigare än att strömmen eller en säkring har gått.
Smutsiga filter: Smutsiga filter är en vanlig orsak till att värmepumpen inte presterar som den ska. Ett smutsigt filter kan minska luftflödet, vilket gör att systemet måste arbeta hårdare och blir mindre effektivt. Kontrollera filtret och byt ut eller rengör det vid behov.
Fel läge: En del värmepumpar har ett sommarläge och ett vinterläge. Kontrollera att värmepumpen är inställd på rätt läge.
Inställning av temperatur och/eller fläkthastighet: Felaktiga inställningar kan leda till att värmepumpen antingen värmer för mycket eller för lite. Prova att justera temperaturen och fläkthastigheten.
Snö, is eller löv på luft-vattenpumpens utedel: Om utomhusdelen är täckt av snö, is eller löv kommer den inte fungera lika effektivt. Ta försiktigt bort snö, is och löv från utedelen för att säkerställa luftflödet.
Inte anpassad till svenska förhållanden: Vissa värmepumpar är bättre anpassade för kalla klimat än andra. Om din värmepump inte är designad för nordiska förhållanden kan det vara anledningen till att den inte presterar som förväntat.
Har värmepumpen stannat helt? Om värmepumpen har stannat helt och inget av ovanstående åtgärder har fungerat – då kan det vara ett fel i själva systemet.
Läcker det vatten från värmepumpen?
Att din värmepump läcker vatten kan bero på flera olika saker. Här är några vanliga orsaker till vattenläckage:
Igensatt dräneringssystem: Det bildas kondens när värmepumpen kyler, värmer eller avfuktar luften. Om dräneringssystemet är igensatt kan kondensvattnet inte ledas bort ordentligt, vilket leder till läckage. Ta en titt på dräneringsröret – är det blockerat eller lutar det kanske åt fel håll?
Fel på dräneringspumpen: Om din värmepump är utrustad med en dräneringspump som transporterar bort kondensvatten kan den vara defekt. En trasig dräneringspump gör att kondensvattnet inte kan ledas bort och börjar läcka ut. Om pumpen är trasig behöver den bytas ut.
Sprickor eller hål i dräneringsröret: Om dräneringsröret är sprucket eller skadat kan vatten läcka ut. Byt ut röret om du hittar några skador.
Låg köldmedienivå: Låg köldmedienivå kan orsaka isbildning på förångaren. När isen smälter kan den orsaka vattenläckage.
Överfull droppbricka: Droppbrickan under förångaren kan bli full om dräneringssystemet inte fungerar som det ska. Kontrollera droppbrickan för att se om den är full. Om den är det kan det tyda på problem med dräneringssystemet.
Hög luftfuktighet: Vid mycket hög luftfuktighet kan värmepumpen producera mer kondensvatten än vad dräneringssystemet klarar av att hantera. Kontrollera om läckaget är värre vid hög luftfuktighet. Om det behövs kan du placera en extern luftavfuktare i rummet.
Isbildning på utomhusenheten: Under vinterhalvåret kan det bildas is utomhusenheten, särskilt om den inte avfrostas korrekt. Om det finns is, kontrollera om avfrostningscykeln fungerar som den ska.
Åtgärder för värmepump med problem
Om du upptäcker att din värmepump beter sig annorlunda eller att elräkningarna plötsligt ökat kan det vara tecken på att värmepumpen inte mår bra. Så här kan du åtgärda vanliga problem med en värmepump:
1. Ingen värme eller kyla
Kontrollera termostaten: Se till att termostaten är inställd på rätt läge (värme eller kyla) och rätt temperatur. Kontrollera också att den får ström.
Kontrollera strömförsörjningen: Kontrollera att värmepumpen är ansluten till ström och att säkringarna inte har gått.
Kolla filtret: Ett smutsigt luftfilter kan begränsa luftflödet, vilket minskar värmepumpens effektivitet. Byt ut eller rengör filtret om det är smutsigt.
2. Värmepumpen startar och stoppar ofta (cyklar)
Kontrollera termostaten: Om termostaten är placerad nära en värmekälla kan den stänga av värmepumpen för tidigt. Flytta termostaten om det behövs.
Rengör kondensatorn och förångaren: Smutsiga spolar kan orsaka överhettning, vilket leder till att värmepumpen stänger av sig själv. Rengör dessa komponenter regelbundet.
Kontrollera köldmedelnivån: Låg köldmedelnivå kan orsaka kort cykling.
3. Isbildning på utomhusenheten
Kontrollera avfrostningssystemet: Värmepumpen ska ha ett avfrostningsläge för att smälta is. Om det inte fungerar kan avfrostningstermostaten, sensorn eller relät vara defekt och behöva bytas ut.
Ta bort hinder: Se till att inte löv, is eller snö blockerar luftflödet runt utomhusenheten.
Kontrollera fläkten: Om fläkten inte fungerar korrekt kan det orsaka isbildning. Reparera eller byt ut fläkten om det behövs.
4. Högt ljud från värmepumpen
Kontrollera fläktblad och motor: Kontrollera om fläktbladen är böjda eller om motorlagren är slitna. Om så är fallet – justera eller byt ut dem.
Kontrollera vibrationsdämparna: Slitna vibrationsdämpare kan orsaka höga ljud. Byt ut dem för att minska vibrationerna.
Rengör enheten: Ljud kan också uppstå från skräp som fastnat i enheten. Rengör noggrant för att se om problemet försvinner.
5. Dålig prestanda
Kontrollera inställningarna: Fel inställningar kan leda till problem med allt ifrån värmedistributionen till kompressorn, vilket kan leda till allt ifrån högre energikostnader till låga inomhustemperaturer.
Serva värmepumpen regelbundet: Regelbunden underhåll av en kvalificerad tekniker kan förhindra många prestandaproblem och förlänga enhetens livslängd.
6. Luftflödesproblem
Kontrollera och rengör filter: Ett smutsigt filter är en vanlig orsak till dåligt luftflöde.
Kontrollera fläkthastigheten: En felinställd fläkthastighet kan leda till dåligt luftflöde. Justera inställningarna och om det inte fungerar behöver du be en tekniker att kontrollera fläktmotorn.
7. Luktproblem
Rengör eller byt filter: Dålig lukt kan bero på smutsiga filter. Byt eller rengör dem regelbundet.
Rengör enheten: Mögel eller bakterier kan växa inuti värmepumpen. Rengör enheten med ett anpassat rengöringsmedel.
När bör du be om hjälp?
Om problemet kvarstår efter att du har försökt lösa det själv med hjälp av ovanstående åtgärder eller om du misstänker att det rör sig om ett allvarligare problem bör du kontakta en certifierad tekniker.
Felinställd värmepump
Om värmepumpen inte är rätt inställd kan du få problem med allt ifrån värmedistributionen och kompressorn, vilket kan leda till allt ifrån högre energikostnader till obekväma inomhustemperaturer.
Vanliga felinställningar på värmepumpar
Felinställd värmekurva: Värmekurvan är den inställning som styr hur mycket värme din pump ska ge vid olika utomhustemperaturer. Om kurvan är felinställd kan det leda till att huset blir för kallt eller för varmt. Det kan även leda till att kompressorn får arbeta hårdare än den behöver.
Felinställd varmvattentemperatur: Om temperaturen för varmvatten är felinställd kan du få antingen för varmt eller för kallt vatten. För hög temperatur kan även öka risken för kalkavlagringar i systemet.
Felinställd legionellafunktion: Legionellafunktionen värmer upp vattnet tillräckligt mycket för att döda bakterier. Om den inte är korrekt inställd kan det leda till hälsorisker, särskilt i system som står stilla under längre perioder.
Felinställd cirkulationspump: Om cirkulationspumpen är felinställd kan det leda till dålig värmedistribution i huset, vilket gör att vissa rum blir varmare eller kallare än andra.
Kompressorhaveri – varför går kompressorn sönder och hur kan du undvika ett haveri?
Att kompressorn går sönder är inte helt ovanligt och när den väl gör det, så påverkas hela värmepumpssystemet. Kompressorn är hjärtat i din värmepump. Den cirkulerar det köldmedium som absorberar och avger värme. Det finns flera orsaker till att en kompressor slutar att fungera.
Överbelastning: Kompressorn genererar värme genom att komprimerar köldmediet, men om den tvingas arbeta för hårt under för lång tid kan den överhettas och till slut brinna ut. En sådan överbelastning kan ske om systemet är felaktigt dimensionerat eller om värmepumpen körs under extrema förhållanden utan tillräcklig kylning.
Elfel: Elektriska problem som spänningsvariationer, dåliga anslutningar eller kortslutningar kan skada kompressorns motor. Över tid kan dessa elektriska problem leda till att kompressorn slutar fungera helt.
Fel på startkomponenter: Kompressorn behöver startreläer och kondensatorer för att starta korrekt. Om dessa komponenter är defekta eller utslitna, kan kompressorn ha svårt att starta, vilket orsakar slitage och kan potentiellt skadar den.
Givarfel: Värmepumpens givare mäter temperaturen och signalerar till värmepumpen om den behöver skicka ut mer värme eller inte. Om en givare slutar fungera kan värmepumpen få fel signaler, vilket kan leda till överansträngning av kompressorn och i värsta fall ett haveri.
Felaktig växelventil: Växelventilen fungerar som en omkopplare som ändrar riktningen på köldmediet beroende på om värmepumpen ska producera värme eller kyla. Om växelventilen är blockerad, har fastnat i fel läge eller inte reglerar köldmediet korrekt måste kompressorn arbeta hårdare och/eller starta och stoppa ofta. Det leder till ökat slitage och överhettning.
Så undviker du att kompressorn havererar
För att undvika att kompressorn går sönder bör du:
Hålla filtren rena för att säkerställa bra luftflöde.
Kontrollera köldmedienivån för att undvika överhettning.
Uppmärksamma konstiga ljud från kompressorn och se till att eventuella problem åtgärdas.
Undvik frekventa start- och stoppcykler genom att se till att termostat och andra inställningar är justerade för optimal drift.
Underhåll växelventilen regelbundet för att förhindra att den fastnar eller blockeras.
Boka in regelbundna servicebesök.
Hur länge håller en värmepump?
Livslängden på en värmepump varierar beroende på typ och underhåll, men generellt sett håller de mellan 10–20 år.
Bergvärmepumpar: 20 år.
Luft-vattenvärmepumpar: 15–20 år.
Frånluftsvärmepumpar: 15–20 år.
Luft-luftvärmepumpar: 10–15 år.
Få gratis offert utan bindning
Andra artiklar av
Hannes Palm
När bör man byta värmepump?
Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.
11 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna
Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.
9 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump
Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.
7 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. elpanna
Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.
5 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme
Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.
3 september 2024
Vad är COP och SCOP-värde?
COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.
28 augusti 2024
Energimärkning av värmepumpar
Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.
28 juni 2024
Stänga av bergvärmepump på sommaren
Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?
20 juni 2024
Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?
Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.
24 juni 2024
Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?
En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.
8 maj 2024
Så här rengör du din värmepump – steg för steg
Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!
2 maj 2024
Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide
Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!
24 april 2024
Skillnaderna mellan luft/vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar
Huvudskillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar ligger i värmekällan, installationskraven och deras energieffektivitet.
18 april 2024
Så här fungerar bergvärme
Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!
10 april 2024
Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel
Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!
22 mars 2024
Vilken värmepump är mest lönsam?
Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump
Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.
19 december 2022
Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?
Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.
19 december 2022
Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump
Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.
19 december 2022
Hur länge håller en värmepump?
En viktig fråga i ditt val för framtiden.
19 december 2022
Vilken typ av värmepump är bäst?
Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa bergvärmepump
Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.
19 december 2022
Så här fungerar en värmepump
Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.
19 december 2022