Vad är en luft-vattenvärmepump?
En luft-vattenvärmepump är en värmepump som använder den omgivande utomhusluften för att generera värme som den skickar ut i fastigheten via det vattenburna värmesystemet.
Vad kostar en luft-vattenvärmepump?
En luft-vattenvärmepump kostar i genomsnitt 50 000–120 000 kr. Priset kan variera beroende på effekt, kapacitet, funktioner och varumärke.
Vad kostar en luft-vattenvärmepump med installation?
En luft-vattenvärmepump inklusive installation kostar i genomsnitt 110 000–140 000 kr. Priset är beräknat på en 135–200 kvm stor villa.
Hur mycket el drar en luft-vattenvärmepump?
Det varierar från en luft-vattenvärmepump till en annan, men i genomsnitt drar en luft-vattenvärmepump ca. 1,5 – 5 kWh per timme som den används.
Hur stor luft-vattenvärmepump behöver jag?
Hur stor luft-vattenvärmepump du behöver beror bland annat på:
Nuvarande värmesystem och dess förutsättningar.
Fastighetens isolering.
Fastighetens storlek.
Geografisk plats.
Antal boende.
De boendes värme och varmvattenbehov.
Räkna ut hur stor luft-vattenvärmepump du behöver med hjälp av nedanstående formel:
(55 W* x husets storlek i m²)/1 000 = den kapacitet du behöver kW
* Du behöver vanligtvis 55 W per kvadratmeter för att hålla en jämn och lagom temperatur utan att värmepumpen går på högvarv.
Luft-vattenvärmepumpen ska klara 60–70 % av husets maximala effektbehov för uppvärmning under de kallaste dagarna och ge omkring 90 % av årsenergibehovet för tappvarmvatten och uppvärmning.
Fastigheten påverkar värmepumpens effektivitet
Hur effektivt luft-vattenvärmepumpen värmer upp fastigheten påverkas av fastighetens förhållanden. För att få en så energieffektiv uppvärmning som möjligt behöver fastigheten ha följande:
3-glasfönster
Väggisolering ca. 40 cm
Takisolering ca. 50-60 cm
Inget självdrag
Det är vanligt att fastigheten inte uppfyller alla dessa punkter, utan kanske en eller två. Om så är fallet även för dig kan det vara bra att välja en lite större och starkare värmepump.
Populära modeller av luft-vattenvärmepump
● Panasonic (J-generation monoblock, L-generation)
● NIBE (S2125, F2050)
Vi på DREM har möjlighet att erbjuda dig förstklassiga luft-vattenvärmepumpar från ledande tillverkare så som Panasonic och NIBE. När du köper en värmepump från Panasonic via oss kan du dessutom ta del avservicepaketet Aquarea Service+ Premium gratis i ett år.
Vilken är den bästa luft-vattenvärmepumpen för dig?
För att du ska kunna välja den bästa luft-vattenvärmepumpen för dig och din fastighet finns det några saker du behöver ha koll på:
Effektivitet
Kolla på värmepumpens effektivitetsbetyg för att se hur väl den kan omvandla utomhusluft till värme. En hög effekt innebär oftast lägre driftkostnader och bättre prestanda.
Storlek och kapacitet
Vad är fastighetens effektbehov? Välj en värmepump som är dimensionerad för din fastighets storlek och värmebehov. En överdimensionerad eller underdimensionerad värmepump kan leda till ineffektivitet och onödigt höga kostnader.
Märkning och certifiering
Se till att värmepumpen har relevanta märkningar och certifieringar för att säkerställa att den uppfyller höga standarder för prestanda och energieffektivitet. Se även till att den installeras av certifierade installatörer.
Fördelar med att ha en luft-vattenvärmepump
Det finns naturligtvis ytterligare fördelar med luft-vattenvärmepumpar utöver den uppenbara kostnadseffektiva aspekten. Här är några av de viktigaste fördelarna:
Miljövänlig
Luft-vattenvärme är ett grönare uppvärmningsalternativ eftersom tekniken inte använder sig av fossila bränslen för att generera värme, utan använder den omgivande utomhusluften. När du investerar i en luft-vattenpump kan du på så sätt minska dina koldioxidutsläpp och bidra till en mer hållbar framtid.
Energibesparande
Dessa värmepumpar kan extrahera värmeenergi från luften, vilket gör dem särskilt effektiva och energibesparande. Detta resulterar i en minskning av din energikonsumtion och lägre elkostnader över tid.
Mindre beroende av el och olja
När du investerar i en luft-vattenvärmepump minskar du ditt beroende av traditionella energikällor som el och olja. Detta gör ditt hem mer självförsörjande och mindre känsligt för höga energipriser.
Smidig installation
Det går i princip att installera luft-vattenvärmepumpar i alla hus eftersom det inte ställs speciella krav på tomten som vid bergvärme. Fastigheten måste dock ha vattenburen värme för att luft-vattenpumpen ska fungera. Installationskostnaden är dessutom förhållandevis låg.
Inget bygglov och inga tillstånd
Du behöver inget bygglov eller särskilda tillstånd från kommunen för att installera en luft-vattenvärmepump.
Luft-vattenvärmepump med varmvattenberedare – hur fungerar det?
En luft-vattenvärmepump med varmvattenberedare är en smart lösning som kombinerar uppvärmning och varmvattenproduktion i en enda enhet, vilket sparar plats.
Varmvattenberedaren finns integrerad i värmepumpen som automatiskt värmer upp vattnet i takt med att du använder det. Denna lösning passar perfekt för hushåll med ett mindre eller normalt varmvattenbehov, och som vill dra nytta av fördelarna med en luft-vattenvärmepump.
Innan du investerar i en luft-vattenvärmepump med eller utan varmvattenberedare är det dock viktigt att du utgår från dina specifika behov och väljer en passande modell. Vi på DREM hjälper dig att välja rätt luft-vattenvärmepump för ditt hem. Använd vår kalkylator eller ta kontakt med oss direkt för en trygg och prisvärdvärmepumpsinstallation.
Vanliga frågor och svar
Här svarar vi på vanliga frågor kopplat till luft-vattenvärmepumpar.
Hur fungerar en luft-vattenvärmepump?
En luft-vattenvärmepump använder sig av omvänd kylteknik för att överföra värme från utomhusluften till fastigheten. Luft-vattenpumpen tar in utomhusluften via en ytterdel och omvandlar den sedan till en gas genom kompression och kondensation. Den värme som genereras överförs sedan till fastighetens vattenburna värmesystem för att till sist värma upp både inomhusluften och ditt varmvatten. Med en luft-vattenvärmepump får du på så sätt ett mycket energi- och kostnadseffektivt uppvärmningssystem.
Hur beräknar man värmepumpens prestanda i värmedrift?
Vid mätning av en luft-vattenvärmepumps energieffektivitet vid värmedrift används begreppen COP och SCOP. COP (Coefficient of Performance) beskriver hur många kilowatt värmepumpen ger per förbrukad kilowatt. Ett COP-värde på 5 innebär exempelvis att pumpen ger fem gånger mer energi än den förbrukar. COP-värdet mäter värmepumpens effektivitet under specifika, standardiserade förhållanden, vilket innebär att COP inte tar hänsyn till de olika säsongerna.
SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) beskriver, precis som COP, hur många kilowatt värmepumpen ger per förbrukad kilowatt. Skillnaden är att SCOP är ett årligt genomsnittsvärde som tar hänsyn till de variationer i luftfuktighet och temperatur som sker under hela året. SCOP-värdet är oftast lägre än COP-värdet eftersom COP-värdet inte tar hänsyn till att värmepumpen behöver jobba hårdare under vinterhalvåret. Det kan därför vara bättre att titta på SCOP-värdet än COP-värdet. Med det sagt, stirra dig inte blind på värdena. Det är viktigare att titta på effekten i förhållande till fastighetens storlek och hur lågt temperaturen sjunker där du bor.
Fungerar tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump?
Ja, en luft-vattenvärmepump ger värme till både det vattenburna värmesystemet och tappvarmvattnet, men det kräver att du har en varmvattenberedare. Varmvattenberedaren kan vara antingen integrerad eller separat.
Är en luft-vattenvärmepump lika effektiv som bergvärme?
Både ja och nej. Idag kan de flesta göra nästan lika stora besparingar med en luft-vattenvärmepump som med en bergvärmepump, men det beror på var i landet du bor. Generellt sett är bergvärme ett bra alternativ när energibehovet är högre än 25 000 kWh/år och fastigheten ligger i ett område med hård bergart. Luft-vatten är ett bra alternativ när energibehovet är mellan 15 000 – 25 000 kWh/år och fastigheten finns i södra eller mellersta Sverige.