3 oktober 2024
Luft-vattenvärmepumpar utnyttjar utomhusluftens värme och är både enklare och billigare att installera, vilket gör dem idealiska för mindre eller begränsade utrymmen. Bergvärmepumpar använder den konstanta temperaturen i berggrunden för att värma fastigheten, vilket gör dem mycket energieffektiva, särskilt i kalla klimat. Här berättar vi mer om luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar, vad som skiljer dem åt och hur du väljer vilken värmelösning som är bäst för dig.
Testa ditt hus och se vad du kan spara
Skillnader i kostnadsbesparing mellan bergvärme och luft-vattenvärmepump
Både luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är två energi- och kostnadseffektiva uppvärmningslösningar som kan hjälpa dig att energieffektivisera ditt hem. Men, det finns även skillnader i hur stora besparingar du kan göra.
Energibesparing: Bergvärmepumpar är snäppet mer energibesparande jämfört med luft-vattenvärmepumpar eftersom de använder den lagrade solenergin i berggrunden, vilket gör dem extremt effektiva, särskilt på lång sikt. En bergvärmepump kan ge upp till 75-80 % i energibesparing jämfört med traditionella värmekällor, medan en luft-vattenvärmepump kan spara dig upp till 75 %.
Driftskostnader: Eftersom en bergvärmepump använder energin i berggrunden, där temperaturen är stabil året runt, tenderar driftskostnaderna att vara lägre än för luft-vattenvärmepumpar som hämtar energi från utomhusluften. Vid extremt kalla temperaturer måste luft-vattenvärmepumpar arbeta hårdare än bergvärmepumpar, vilket kan leda till högre elförbrukning.
Återbetalningstid: Bergvärme har en högre installationskostnad, vilket innebär att återbetalningstiden är längre än för en luft-vattenvärmepump. Återbetalningstiden för en bergvärmepump kan vara mellan 10 och 15 år, medan luft-vattenvärmepumpar ofta har en återbetalningstid på cirka 5–10 år.
Effektivitet i olika klimat: Luft-vattenvärmepumpar fungerar allra bäst där vintrarna är relativt milda, medan bergvärmepumpar fungerar effektivt i både milda och extremt kalla klimat.
Underhållskostnader: Båda systemen kräver regelbundet underhåll, men en bergvärmepump tenderar att ha lägre underhållskostnader eftersom den största delen av systemet är under marken och inte påverkas av väderförhållandena. Luft-vattenvärmepumpar, som är exponerade för väder och vind, kan behöva mer frekvent underhåll.
Installationskostnad: Bergvärmepumpar är dyrare att installera än luft-vattenvärmepumpar. En bergvärmepump inklusive installation kostar i genomsnitt 110 000–300 000 kronor, medan en luft-vattenvärmepump inklusive installation kostar i genomsnitt 90 000–150 000 kronor. Luft-vattenvärmepumpar kan på så sätt vara ett mer kostnadseffektivt alternativ när det gäller installationskostnader.
Läs mer: Vad kostar en värmepump?
Effektivitet – bergvärme vs. luft-vattenvärmepump
Bergvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar räknas som två av de mest effektiva uppvärmningslösningarna på marknaden idag. De har båda en hög årsverkningsgrad (SCOP-värde) på 4 och 5, vilket innebär att de för varje kWh el som de använder kan producera 4–5 kWh värme.
Bergvärmepumpar är emellertid betydligt mer effektiva i extremt kalla klimat eftersom marken håller en stabil temperatur. Luft-vattenvärmepumpar presterar också bra i kallare klimat men kan tappa i effekt ju kallare det blir. Det innebär att de under extremt kalla dagar kan behöva kompletteras med en annan värmekälla.
Skillnad i installation och tillstånd
Om du vill installera en bergvärmepump behöver du ha tillstånd från kommunen eftersom borrningen kan påverka både grundvattnet och den lokala miljön. Vid en bergvärmeinstallation borrar en brunnsborrare ett eller flera 70–200 meter djupa hål i marken. Därefter sänks kollektorslangar ner i borrhålen och ansluts till bergvärmepumpen via husets yttervägg.
Om du vill installera en luft-vattenvärmepump behöver du inget tillstånd. Installationsprocessen är dessutom betydligt enklare och kräver inga större ingrepp i marken. Det gör installationen mer flexibel, vilket kan vara fördelaktigt för dig med begränsat utrymme eller som saknar tomt. Det enda du behöver göra är att förbereda marken för utedelen.
Luft-vattenvärmepumpen består av två enheter – en utomhusdel och en inomhusdel. Utomhusenheten placeras intill husväggen och kopplas samman med inomhusenheten och husets värmesystem via ytterväggen. Det är alltså betydligt enklare och mindre tidskrävande att installera en luft-vattenvärmepump än en bergvärmepump.
Underhåll och livslängd
Bergvärmepumpar har en livslängd på 20–30 år och kräver minimalt underhåll eftersom den största delen av systemet ligger under marken och är skyddad från väder och vind. Du behöver naturligtvis boka in regelbundna servicebesök, men underhållsbehovet är nästintill obefintligt.
Luft-vattenvärmepumpar har en livslängd på 15–20 år och kräver mer frekvent underhåll jämfört med bergvärmepumpar eftersom utomhusenheten står utomhus och påverkas av både väder och smuts.
Faktorer att överväga när du väljer mellan en bergvärmepump och en luft-vattenvärmepump
Investering och långsiktig lönsamhet: Bergvärme är en större initial investering men blir mer lönsam på lång sikt tack vare lägre driftskostnader och längre livslängd. Luft-vattenvärmepumpar är billigare att installera, men har lite högre driftskostnader än en bergvärmepump, särskilt vid extremt kalla temperaturer.
Husets värde: Att installera en bergvärmepump kan höja värdet på ditt hus eftersom det betraktas som en energieffektiv och långsiktig investering. Luft-vattenvärmepumpar kan också bidra till att höja husvärdet, men inte lika mycket.
Platsbehov: Bergvärmepumpen syns inte utifrån eftersom kollektorsystemet är nedgrävt i marken. Luft-vattenvärmepumpar har däremot en utomhusenhet som både syns och hörs, vilket kan vara en dealbreaker för vissa.
Kylfunktioner: Vissa berg- och luft-vattenvärmepumpar kan även producera kyla som skickas ut i fastigheten via golvvärmesystemet eller via fläktar. Om det är något du vill ha bör du leta efter en luft-vatten- eller bergvärmepump med kylfunktion.
Miljöpåverkan: Både bergvärme och luft-vattenvärme anses vara två av de mest miljövänliga värmelösningarna, eftersom de använder förnybar energi från marken och luften. Bergvärmepumpar anses dock vara lite mer miljövänliga på grund av att den nyttjar den konstanta temperaturen i marken och därför kan hålla en konstant temperatur oavsett hur kallt det är. Luft-vattenvärmepumpar är också miljövänliga, men är inte lika effektiva vid extremt kalla temperaturer, vilket kan öka elförbrukningen och därmed dess miljöpåverkan.
Oavsett om du väljer en bergvärmepump eller en luft-vattenvärmepump har du gjort ett hållbart och energieffektivt val för ditt hem.
Luft-vatten eller bergvärme – vilken värmepump ska du välja?
När du ska välja mellan en bergvärmepump och en luft-vattenvärmepump behöver du naturligtvis ta hänsyn till dina behov och omständigheter. Här är fyra saker som är bra att ha i åtanke:
Energiförbrukning: Om du har en årlig energiförbrukning på under ca. 15 000 kWh är en luft-vattenvärmepump ett bra alternativ, men om din årliga energiförbrukning överstiger ca. 15 000 kWh kan en bergvärmepump vara mer lönsam.
Boendetyp: En luft-vattenvärmepump kan i princip installeras på vilken bostad som helst, medan en bergvärmepumpsinstallation kräver att du har en tillräckligt stor tomt för kollektorslangarna. Tomten måste även uppfylla vissa krav.
Geografiskt område: I de delar av landet där temperaturen inte sjunker under -20°C är en luft-vattenvärmepump ett kostnadseffektivt alternativ. I områden där temperaturen sjunker ännu lägre är en bergvärmepump mer kostnadseffektiv eftersom den använder den lagrade värmeenergin i berggrunden snarare än utomhusluften. En luft-vattenvärmepump behöver nämligen jobba hårdare ju kallare utomhusluften är.
Få gratis offert på en minut
Andra artiklar av
Hannes Palm
Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?
Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.
30 september 2024
Jordvärmepump
En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.
27 september 2024
Borrning för bergvärme
För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.
25 september 2024
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.
23 september 2024
Hur länge håller en värmepump?
En värmepump har en livslängd på 10–20 år.
18 september 2024
Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar
Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.
16 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna
Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.
13 september 2024
När bör man byta värmepump?
Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.
11 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna
Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.
9 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump
Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.
7 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. elpanna
Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.
5 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme
Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.
3 september 2024
Vanliga fel på värmepumpar
Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.
2 september 2024
Vad är COP och SCOP-värde?
COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.
28 augusti 2024
Energimärkning av värmepumpar
Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.
28 juni 2024
Stänga av bergvärmepump på sommaren
Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?
20 juni 2024
Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?
Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.
24 juni 2024
Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?
En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.
8 maj 2024
Så här rengör du din värmepump – steg för steg
Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!
2 maj 2024
Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide
Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!
24 april 2024
Så här fungerar bergvärme
Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!
10 april 2024
Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel
Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!
22 mars 2024
Vilken värmepump är mest lönsam?
Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump
Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.
19 december 2022
Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?
Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.
19 december 2022
Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump
Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.
19 december 2022
Hur länge håller en värmepump?
En viktig fråga i ditt val för framtiden.
19 december 2022
Vilken typ av värmepump är bäst?
Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa bergvärmepump
Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.
19 december 2022
Så här fungerar en värmepump
Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.
19 december 2022