Jordvärmepump

Jordvärmepump

Jordvärmepump

27 september 2024

Dela den här artikeln

En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem. Genom att utnyttja den naturliga värme som finns lagrad i marken kan en jordvärmepump ge dig ett jämnt och behagligt inomhusklimat, samtidigt som den minskar dina energikostnader och ditt klimatavtryck. Men hur fungerar det egentligen, och vad behöver du tänka på innan du investerar i en jordvärmepump? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta.

Testa ditt hus och se hur mycket du kan spara

Hur fungerar jordvärme?

Med jordvärme värms din bostad upp med hjälp av den värmeenergi som finns lagrad i marken. För att ta tillvara på värmen gräver en installatör ner kollektorslangar en till två meter under jordytan. I vissa fall kan kollektorslangarna även läggas i flera lager fem till tio meter ner under markytan.

Kollektorslangen är fylld med en frostskyddsvätska som cirkulerar och fångar upp värmen från marken. Vätskan transporteras till värmepumpen, där den passerar genom en förångare. Därefter överförs värmen till ett köldmedium som förångas och komprimeras för att höja temperaturen ytterligare. Den varma gasen används sedan för att värma upp vattnet som cirkulerar i ditt vattenburna värmesystem.

Fördelar och nackdelar med jordvärmepump

Fördelar med jordvärmepump

  • Lägre energikostnader: Jordvärme är ett av de mest energieffektiva värmesystemen och kan sänka din uppvärmningskostnad med upp till 70 % jämfört med elvärme.

  • Miljövänlig lösning: Eftersom jordvärme använder den naturliga energin från marken minskar ditt koldioxidutsläpp jämfört med många andra uppvärmningsalternativ.

  • Jämn inomhustemperatur: Jordvärmepumpar ger en stabil och jämn värme i hemmet året runt.

  • Lång livslängd: Jordvärmepumpar har en lång livslängd, ofta upp till 20–25 år med rätt underhåll.

  • Återanvänd kollektorslangen: Kollektorslangen har en livslängd på över 50 år och går att återanvända när jordvärmepumpen har gjort sitt.

Nackdelar med jordvärmepump

  • Hög installationskostnad: Att installera jordvärme är en stor investering, särskilt på grund av kostnaden för att gräva ner kollektorslangen.

  • Markyta behövs: Du behöver tillräckligt med tomtyta för att kunna gräva ner kollektorslangen, vilket kan vara svårt i tätbebyggda områden. Slangen påverkar även dina möjligheter att gräva för en pool eller husgrund i framtiden.

  • Komplex installation: Installationen av jordvärme kräver professionell expertis, vilket innebär att du behöver anlita certifierade installatörer.

  • Lägre jordtemperatur: Jordvärme sänker markens temperatur något. Eftersom kollektorslangen placeras relativt ytligt är den extra känslig för låga temperaturer. Därför är det viktigt att ha både temperatursänkningen och årsmedeltemperaturen i åtanke när slangen grävs ner.

  • Växtligheten påverkas: På grund av temperatursänkningen kan växtligheten där slangen grävs ner kan påverkas en aning.

Vad kostar en jordvärmepump?

Det kostar i genomsnitt totalt 100 000–150 000 kronor att installera jordvärme. Kostnaden påverkas av bland annat bostadens storlek, värmebehov, markförhållande och vilken typ av värmesystem du redan har.

  • Bostadens storlek: Ett större hus kräver en större jordvärmepump och längre kollektorslang, vilket ökar kostnaderna.

  • Markens egenskaper: Om din tomt består av stenig eller hård mark kan grävningen bli mer komplicerad och dyrare.

  • Nuvarande uppvärmningssystem: Om du redan har ett vattenburet system blir installationen enklare och billigare jämfört med att installera ett nytt värmesystem.

Prisexempel

TABLE COMES HERE


Priserna i tabellen är ungefärliga.

Pris för att gräva jordvärme

Bortsett från själva jordvärmepumpen står grävningsarbetet för den största delen av totalkostnaden. Om du anlitar ett företag för att genomföra grävarbetet kan du räkna med ett timpris på 700–1 500 kr. Kostnaden kan variera kraftigt beroende på markförhållandena och huruvida du gör grävningsarbetet på egen hand. Till skillnad från borrning av bergvärme får du genomföra grävarbetet på egen hand när du installerar jordvärme. Se dock till att du inte kapar eventuella vatten- eller elledningar.

Pris för kollektorslang

Kollektorslangen kostar i genomsnitt 20–80 kronor per meter. Hur mycket slang du behöver beror på bostadens storlek och ditt värmebehov. För ett normalstort hus krävs cirka 300–500 meter slang, vilket i sin tur kräver en tomt på ungefär 600 kvadratmeter.

Återbetalningstid för jordvärme

Återbetalningstiden för en jordvärmeanläggning beror på din nuvarande energikostnad och hur mycket du sparar med jordvärme. Generellt sett brukar återbetalningstiden ligga på mellan 5–10 år.

Långsiktig investering med lång livslängd

När du investerar i jordvärme investerar du inte bara i ett energieffektivt system, utan du skapar en långsiktig värmelösning för ditt hem. Jordvärmepumpen har en livslängd på cirka 20–25 år, och kollektorslangen kan hålla i upp till 50 år. Det innebär att du kommer att fortsätta spara pengar även efter att de initiala kostnaderna är betalda. Dessutom kan jordvärmeanläggningen öka värdet på din fastighet.

Hur mycket kan du spara med en jordvärmepump?

Du kan göra en besparing på omkring 50–70 % i uppvärmningskostnader genom att installera jordvärme. Exakt hur stor besparing du kan göra beror emellertid på vilket system du har idag och hur stort energibehov din bostad har.

Val av jordvärmepump

När du väljer en jordvärmepump finns det flera saker att ha i åtanke. Här är några av de viktigaste sakerna du behöver ta hänsyn till:

  • Husets storlek och energibehov: Husets energibehov påverkar vilken kapacitet jordvärmepumpen behöver. Ett större hus med högre energiförbrukning kommer att behöva en kraftigare värmepump. Du kan räkna ut ditt energibehov genom att titta på din nuvarande el- eller värmeräkning. Du kan också ta hjälp av en energikonsult.

  • Klimat och markförhållanden: Jordvärme fungerar genom att hämta värmeenergi från marken och markens förmåga att lagra värme varierar beroende på klimatzon och geologiska egenskaper. Eftersom kollektorslangarna vid jordvärme placeras relativt ytligt är det ett värmesystem som lämpar sig väl i södra Sverige där vintrarna är mildare.

  • COP- och SCOP-värde: COP- och SCOP-värdet visar hur effektiv jordvärmepumpen är. Ett värde på 4 innebär att värmepumpen ger 4 kWh värme för varje 1 kWh el som används. Välj därför en värmepump med ett så högt COP- och SCOP-värde som möjligt. Då får du en mer energieffektiv lösning och därmed lägre uppvärmningskostnader.

  • Märke och kvalitet: Välj ett välkänt märke med lång erfarenhet för att se till att du får en jordvärmepump av hög kvalitet och har tillgång till service och reservdelar. NIBE är ett exempel på en sådan tillverkare.

  • Dimensionering: Rätt dimensionering är avgörande för att jordvärmepumpen ska fungera så bra som möjligt. Om pumpen är för liten kommer den inte att täcka ditt behov, vilket kan resultera i högre driftskostnader. Om den istället är för stor kan den bli ineffektiv och leda till högre inköpskostnader än nödvändigt.

  • Miljöpåverkan: Jordvärmepumpar är generellt sett ett miljövänligt alternativ eftersom de använder förnybar energi från marken och har låg påverkan på klimatet. Om du vill göra ett extra miljövänligt val kan du välja en miljöcertifierad värmepump med en hög energiklass.

Installation av jordvärmepump

Att installera jordvärme kan vara krävande. Så går en installation till:

  • Markarbete: Först grävs kollektorslangen ner på ett till två meters djup i marken.

  • Värmepumpsinstallation: Själva värmepumpen placeras inomhus och kopplas till ditt befintliga värmesystem.

  • Justering och igångsättning: Systemet finjusteras för att säkerställa optimal effektivitet.

  • Återställning av mark: Kollektorslangarna täcks över och tomten iordningställs.

Vad krävs för att installera jordvärme?

För att installera jordvärme behöver du tillräckligt med markyta för att gräva ner kollektorslangen. Du måste också ha ett vattenburet värmesystem och tillstånd från din kommun.

Dimensionering och effektivitet

För att säkerställa ett effektivt jordvärmesystem är det viktigt att beräkna rätt storlek på jordvärmepumpen och längden på kollektorslangen som grävs ner i marken. Vid en dimensionering tar installatören bland annat med följande i beräkningen:

  • Husets värmebehov: Hur mycket värme behöver huset för uppvärmning och varmvattenproduktion? Det beror på:

    • Fastighetens storlek: Antal kvadratmeter och takhöjd påverkar den mängd energi som behövs för att hålla huset varmt.

    • Isoleringsgrad: Ett välisolerat hus förlorar mindre värme jämfört med ett dåligt isolerat hus.

    • Klimatzon: I kalla områden behövs en kraftigare jordvärmepump än i varmare områden.

    • Uppvärmningssystem: Om du har golvvärme eller radiatorer påverkar detta systemets verkningsgrad. Golvvärme fungerar ofta bättre med lågtemperatursystem som jordvärmepumpar.

  • Jordvärmepumpens effekt: När du vet husets värmebehov kan du välja en värmepump med rätt effekt. Värmepumpens effekt anges i kilowatt (kW) och den ska täcka en stor del av husets värmebehov. En värmepump dimensioneras ofta så att den täcker cirka 60–70 % av det maximala effektbehovet. Resten täcks av en elpatron eller annan kompletterande värmekälla vid extremt kalla dagar. Det är viktigt att inte överdimensionera eller underdimensionera pumpen.

  • Beräkna längden på kollektorslangen: Längden på slangen är avgörande för att kunna utvinna tillräckligt med värme utan att kyla ner marken för mycket. Hur lång slang du behöver beror på:

    • Jordvärmepumpens effekt: Ju högre effekt, desto längre slang behöver du.

    • Markförhållanden: Fuktig mark har bättre värmeledningsförmåga än torr mark, vilket påverkar slangens längd. Om marken är lerig eller stenig kan detta också påverka dimensioneringen.

    • Tillgänglig yta: Slangen måste grävas ner i slingor med tillräckligt avstånd mellan dem (cirka 1–2 meter mellan slingorna), så du behöver tillräckligt med markyta för installationen. En tumregel är att man behöver ungefär 25–40 meter slang per kW effektbehov. Ett normalt hus med ett energibehov på 8–12 kW behöver exempelvis 200–400 meter kollektorslang.

  • Markens temperatur och egenskaper: Jordvärme fungerar bättre i fuktiga, leriga marktyper än i sand eller grus, eftersom värmeledningsförmågan är högre.

Tillverkare av jordvärmepumpar

NIBE är en ledande svensk värmepumptillverkare med ett brett utbud av jordvärmepumpar. Deras produkter är särskilt kända för sin kvalitet, effektivitet och långa livslängd.

Dela den här artikeln

Få gratis offert utan bindning

Andra artiklar av

Hannes Palm

Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?

Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.

25 september 2024

Borrning för bergvärme

För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.

25 september 2024

Fördelar och nackdelar med bergvärme

Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.

23 september 2024

Hur länge håller en värmepump?

En värmepump har en livslängd på 10–20 år.

18 september 2024

Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar

Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.

16 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna

Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.

13 september 2024

När bör man byta värmepump?

Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.

11 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna

Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.

9 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump

Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.

7 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. elpanna

Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.

5 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme

Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.

3 september 2024

Vanliga fel på värmepumpar

Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.

2 september 2024

Vad är COP och SCOP-värde?

COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.

28 augusti 2024

Energimärkning av värmepumpar

Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.

28 juni 2024

Stänga av bergvärmepump på sommaren

Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?

20 juni 2024

Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?

Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.

24 juni 2024

Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?

En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.

8 maj 2024

Så här rengör du din värmepump – steg för steg

Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!

2 maj 2024

Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide

Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!

24 april 2024

Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump

De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.

3 oktober 2024

Så här fungerar bergvärme

Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!

10 april 2024

Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel

Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!

22 mars 2024

Vilken värmepump är mest lönsam?

Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump

Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.

19 december 2022

Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?

Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.

19 december 2022

Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump

Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.

19 december 2022

Hur länge håller en värmepump?

En viktig fråga i ditt val för framtiden.

19 december 2022

Vilken typ av värmepump är bäst?

Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa bergvärmepump

Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.

19 december 2022

Så här fungerar en värmepump

Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.

19 december 2022

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator