25 september 2024
För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn. Det sker i flera steg. Här går vi igenom hur borrning för bergvärme går till, hur mycket det kostar och vad du behöver ha i åtanke – allt för att du ska veta exakt vad du kan förvänta när du installerar bergvärme.
Testa ditt hus och se hur mycket du kan spara
Vad kostar bergvärmeborrning?
Generellt sett ligger priset för själva borrningen på 300–500 kr/m. Utöver borrningen tillkommer även kostnaden för foderrören. De kostar omkring 500–900 kr/m. Totalkostnaden för borrningen inkl. foderrören varierar dock beroende på hur djupt du behöver borra för att energibrunnen ska generera tillräckligt med energi för att täcka ditt värmebehov.
En energibrunn genererar vanligtvis 10–30 W/m. Det innebär att ett 200 meter djupt borrhål kan ge en total effekt på cirka 2–6 kW, vilket brukar täcka en normalstor villas värmebehov.
Borrningen kräver godkänt tillstånd
Du måste ha tillstånd från kommunen innan du borrar för bergvärme. Syftet med tillståndet är att se till att borrningen inte har en negativ påverkan på grundvattnet eller omgivningen.
Ansök om tillstånd i god tid då handläggningstiden kan variera mellan allt från några veckor upp till flera månader. En del kommuner tar ut en handläggningsavgift i samband med ansökan om borrningstillstånd. Priset varierar från kommun till kommun, men kan landa på mellan 1 000–5 000 kr.
———
Borrning av energibrunn steg för steg
Borrningen av energibrunnen går generellt sett till på följande sätt:
Placering av borrhål: Borrhålet måste placeras på rätt plats med hänsyn till din grannes energibrunn (om en sådan finns) och eventuella hus, rör, ledningar och vattentäkter.
Borrning av energibrunn: För att nå berggrunden borrar brunnsborraren först genom jordlagret och sedan ner i berggrunden till det djup där energin kan utvinnas.
Montering av foderrör: Foderrören placeras i början av borrhålet för att stabilisera hålet och förebygga att jordlagret kollapsar.
Installation av kollektorslang: När brunnsborraren nått rätt borrdjup sänks den kollektorslang som leder upp den uppvärmda brinevätskan till värmepumpen.
Återställning av marken: Sist men inte minst återställs marken så gott det går.
Hur lång tid tar borrningen?
Det tar vanligtvis 1–3 dagar att borra ett 200 meter djupt borrhål. Hur lång tid det tar beror dock på hur långt ner berggrunden ligger och hur mjuk marken är.
Exempel på tidsåtgång:
Fast berggrund utan större sprickor: 1–2 dagar.
Mjuk jord eller områden med många sprickor: 2–3 dagar, på grund av att foderrören behöver installeras djupare.
Hur djupt ska borrhålet vara?
Borrhålet är vanligtvis mellan 70–200 meter djupt. Exakt hur djupt borrhålet blir beror på husets energibehov, husets geografiska plats och de geologiska förutsättningarna.
Värmebehov: Bergvärmepumpen ska täcka ungefär 80 % av det totala värmebehovet. Man kan vanligtvis hämta ca. 10–30 W/m beroende på berggrundens värmeledningsförmåga. Ett 200 meter djupt hål kan på så sätt ge en total effekt på cirka 2–6 kW. För ett hus på 150 kvm med ett årligt energibehov på 25 000 kWh kan 180–200 meter borrhål vara tillräckligt för att täcka uppvärmningsbehovet.
Geografisk plats: Temperaturen i berggrunden varierar något beroende på var i Sverige du bor. Berggrunden är exempelvis kallare i de norra delarna av Sverige än i de södra delarna. Därför kan du behöva ett djupare borrhål om du bor i norra Sverige än om du bor i södra Sverige.
Geologiska förutsättningar: Olika bergarter har olika bra värmeledningsförmåga. Det svenska urberget har en relativt god värmeledningsförmåga, medan de sedimentära bergarterna som exempelvis finns i Skåne, på Öland och på Gotland, har en mycket sämre värmeledningsförmåga. Det innebär att brunnsborraren måste borra djupare i de sedimentära bergarterna. Avståndet till berggrunden påverkar också hur djupt borrhålet måste vara. Brunnsborraren måste nämligen borra lika djupt i själva berggrunden oavsett hur långt det är dit.
Påverkan på tomten under borrning
Att borra för bergvärme kommer att ha viss påverkan på tomten. Borriggen är tung och tar upp ett par kvadratmeter, och kan därför lämna spår efter sig. Men, certifierade brunnsborrare är vanligtvis duktiga på att se till att lämna så lite spår som möjligt efter sig. Med det sagt, om du har planteringar som du är rädd om kan det vara bra att skydda dem, för säkerhets skull.
Hur används foderrör under borrandet?
Foderrör används för att stabilisera hålet i jordlagret och hindra det från att kollapsa innan borraren når berggrunden. Foderrören installeras vanligtvis ner till cirka 10–20 meters djup, beroende på jordlagrets tjocklek.
Orsakar borrningen mycket ljud?
Borrning för bergvärme kan orsaka oljud, särskilt under första delen när foderrören installeras. Ljudnivån varierar, men håller sig oftast inom tillåtna gränser. Borrningen utförs dessutom under dagtid för att minimera störningarna.
Kan man vistas i fastigheten under arbetet?
Ja, borrningen sker utomhus och det är fullt möjligt att vistas i fastigheten. Det kan dock vara lite bullrigt ibland.
Skapa borrplan för bergvärme
Inför din ansökan om tillstånd till kommunen behöver du ha en borrplan där du tydligt markerat var du har tänkt borra. Du kan antingen göra en enkel skiss över tomten där du märker ut borrhålet, eller använda exempelvis Google Maps.
Använd också ”Ledningskollen” för att se befintliga ledningar i ditt område. Om du inte tar reda på vad som finns under marken vid borrplatsen och befintliga ledningar skadas vid borrningen kan du vara tvungen att betala för skadorna.
Placering av energibrunn
Energibrunnar måste placeras med minst 20 meters avstånd mellan varandra.
Energibrunnen måste placeras minst 4 meter från närmaste fasad (om inte fastighetsägaren godkänt annat avstånd).
Borrhålets centrum ska vara 10 meter från din grannes tomtgräns. Borrhålets centrum är hälften av det totala djupet. Om avståndet inte är tillräckligt kan brunnsborraren borra djupare eller vinkla borrhålet från grannens tomt. Om borrhålet ska vinklas måste gradantal och vinkel vara utskrivet och ritas i rätt vinkel i din borrplan.
Borrhålet måste placeras 30 meter från din egen vattenbrunn och 50 meter från avloppet. Om vattenbrunnen är grävd räcker 10 meter.
Kommunala riktlinjer vid borrning av energibrunn
Riktlinjerna för borrning av energibrunn och borrplan kan variera mellan kommuner. Kontrollera därför vad som gäller i den kommun du bor i.
Risker vid borrning för bergvärme
Trots att det borrningen inte medför några större risker finns det några risker du behöver känna till:
Läckande brinevätska: I vissa sällsynta fall kan kollektorslangen börja läcka och förorena grund- och ytvattnet.
Påverkan på dricksvattnet: Vid borrningen kan partiklar från sprickor i berggrunden tryckas ut och göra vattnet i dricksvattenbrunnen grumligt.
Få gratis offert utan bindning
Andra artiklar av
Hannes Palm
Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?
Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.
30 september 2024
Jordvärmepump
En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.
27 september 2024
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.
23 september 2024
Hur länge håller en värmepump?
En värmepump har en livslängd på 10–20 år.
18 september 2024
Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar
Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.
16 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna
Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.
13 september 2024
När bör man byta värmepump?
Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.
11 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna
Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.
9 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump
Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.
7 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. elpanna
Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.
5 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme
Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.
3 september 2024
Vanliga fel på värmepumpar
Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.
2 september 2024
Vad är COP och SCOP-värde?
COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.
28 augusti 2024
Energimärkning av värmepumpar
Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.
28 juni 2024
Stänga av bergvärmepump på sommaren
Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?
20 juni 2024
Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?
Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.
24 juni 2024
Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?
En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.
8 maj 2024
Så här rengör du din värmepump – steg för steg
Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!
2 maj 2024
Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide
Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!
24 april 2024
Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump
De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.
3 oktober 2024
Så här fungerar bergvärme
Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!
10 april 2024
Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel
Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!
22 mars 2024
Vilken värmepump är mest lönsam?
Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump
Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.
19 december 2022
Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?
Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.
19 december 2022
Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump
Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.
19 december 2022
Hur länge håller en värmepump?
En viktig fråga i ditt val för framtiden.
19 december 2022
Vilken typ av värmepump är bäst?
Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa bergvärmepump
Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.
19 december 2022
Så här fungerar en värmepump
Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.
19 december 2022