24 januari 2025
Funderar du på att uppgradera ditt värmesystem? Du har kanske hört talas om bergvärme och bergvärmepumpar och funderar hur installationsprocessen ser ut? Här går vi igenom hur det går till att installera bergvärme, vilka förberedelser som krävs och hur mycket det kostar.
Så installeras bergvärme i fem steg
När det kommer till bergvärme är installationsprocessen mycket mer komplicerad än vid en installation av luft-vattenvärme. Här förklarar vi hur installationsprocessen vanligtvis ser ut när du uppgraderar ditt värmesystem till bergvärme.
1. Förberedelser innan installationen
Undersökning av tomt och omgivning
Det första steget vid installation av bergvärme är att undersöka tomten och fastigheten. Installatören och/eller brunnsborraren tittar närmare på bland annat:
Din grannes bergvärme – om din granne har bergvärme måste installatören veta var din grannens borrhål är för att veta var ditt borrhål kan placeras.
Avståndet mellan hus, rör och ledningar – installatören måste ta reda på var hen kan borra för att inte skada huset eller andra rör och ledningar i marken.
Om det finns plats på tomten – installatören mäter tomten för att säkerställa att det finns möjlighet att borra fler än ett borrhål och om det finns plats för kollektorslangarna. En förutsättning för att du ska kunna utvinna bergvärme är att det finns tillräckligt med utrymme på tomten.
Borrhålets placering – utifrån undersökningen av tomten och omgivningen kommer installatören fram till var det är lämpligt att placera borrhålet.
2. Ansökan om tillstånd hos kommunen
För att borra för bergvärme behöver du ha tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd, eftersom borrningen innebär en miljörisk. Om borrningen skulle gå fel kan den exempelvis skada och/eller förorena grundvattnet, vilket används som dricksvatten i många kommuner.
Exakt hur ansökningsprocessen går till, hur stor handläggningsavgiften är och vilka uppgifter du ska lämna varierar mellan olika kommuner. De flesta kommuner vill emellertid att du lämnar uppgifter om:
Fastigheten och tomten
Fastighetsägaren
Installatören
Brunnsborraren
Borrhålets placering och dimensionering
Bergvärmepumpen
Köldmediet
Kollektorn
3. Installation utomhus – från borrning till anläggning
När alla förberedelser är gjorda påbörjas själva installationen utomhus. En certifierad brunnsborrare borrar hål i marken. Hur djupt borrhålet blir beror på de geologiska förutsättningarna och hur mycket energi energibrunnen ska leverera. Borrhålet blir vanligtvis 70–200 meter djupt. När borrhålet är klart förs kollektorslangarna ner i hålet. Det är dessa slangar som transporterar vätskan upp och ner mellan berggrunden där den värms upp, medan värmepumpen skickar ut värmen i huset.
4. Installation inomhus – koppling och slutmontering
När arbetet är klart utomhus påbörjas installationen av bergvärmepumpen inomhus. Den gamla värmepannan demonteras och ersätts av din nya värmepump. Därefter kopplar installatören samman värmepumpen med kollektorslangarna via husets yttervägg. Till sist installerar en elektriker givarna och ansluter värmepumpen till husets elcentral.
5. Kontroller och igångsättning av systemet
När installationen är klar kontrollerar installatören värmepumpen och säkerställer att bergvärmesystemet fungerar som det ska.
Att tänka på inför installation av bergvärme
Det finns många saker du behöver ha koll på innan du installerar bergvärme i din fastighet.
Initiala kostnader och investering
Den initiala kostnaden för att installera bergvärme är mycket högre jämfört med exempelvis luft-vattenvärme, men att investera i bergvärme lönar sig i längden. Du kan spara upp till 80 % på dina energiräkningar, vilket innebär att bergvärmeinvesteringen vanligtvis betalar sig självt inom 5–10 år.
Beräkning av driftkostnad och återbetalningstid
För att bedöma huruvida bergvärme är en lönsam investering för dig behöver du jämföra bergvärmepumpens driftkostnad med dina nuvarande uppvärmningskostnader samt räkna ut bergvärmens återbetalningstid.
Så här beräknar du bergvärmepumpens driftkostnad
För att beräkna den månatliga driftkostnaden behöver du veta:
Ditt årliga värmebehov
Bergvärmepumpens SCOP-värde
Det genomsnittliga elpriset per år
Beräkningen av den månatliga driftkostnaden görs i tre steg:
Bergvärmepumpens årliga elförbrukning = årligt värmebehov / bergvärmepumpens SCOP-värde
Årlig driftskostnad = bergvärmepumpens årliga elförbrukning x elpriset
Månatliga driftkostnad = årlig driftkostnad / 12 månader
Räkneexempel:
20 000 kWh / 4 SCOP = 5 000 kWh
5 000 kWh x 1 kr per kWh = 5 000 kr per år
5 000 kr / 12 månader ≈ 417 kr per månad
Månatlig driftkostnad = 417 kr per månad
Så här beräknar du bergvärmen återbetalningstid
För att beräkna bergvärmens återbetalningstid behöver du veta:
Investeringskostnaden
Årliga besparingen med bergvärme
Beräkningen av återbetalningstiden görs i två steg:
Årlig besparing = årlig driftkostnad för nuvarande uppvärmningssystem - årlig driftkostnad för bergvärme
Återbetalningstid = investeringskostnad / årlig besparing med bergvärme
Räkneexempel:
25 000 kr per år - 5 000 kr per år = 20 000 kr i årlig besparing
200 000 kr / 20 000 kr = 10
Återbetalningstid = 10 år
Hur lång återbetalningstiden blir varierar beroende på hur stora investeringskostnader du har och hur stor besparing du gör när du byter från din nuvarande värmelösning till bergvärme. För de flesta tar det mellan 5 och 10 år innan bergvärmepumpen är återbetald.
ROT-avdrag och energieffektiviseringsbidrag
När du installerar bergvärme i din fastighet får du inte glömma att använda ditt rotavdrag. Som fastighetsägare kan du göra avdrag för arbetskostnaderna i samband med installationen, förutsatt att du har rotavdrag kvar att nyttja. Du kan då dra av 30 % på arbetskostnaden upp till 50 000 kr per fastighetsägare per år.
Om du dessutom bor i ett småhus som värms upp med el eller gas kan du ansöka om Boverkets energieffektiviseringsbidrag. Du kan då få bidrag för högst 50 % av materialkostnaderna, men max 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder.
Välj rätt installatör för att säkerställa korrekt installation
Att välja en pålitlig och erfaren installatör och brunnsborrare är avgörande för att säkerställa att ditt bergvärmesystem installeras korrekt och fungerar effektivt. Det viktigaste är att både installatören och brunnsborraren är certifierade och har erfarenhet av att installera bergvärme.
Vi på DREM samarbetar enbart med certifierade installatörer och tar ansvar för hela processen – från första kontakt till slutkontroll av din nya bergvärmeanläggning. Vi erbjuder dessutom bara bergvärmepumpar från den ledande värmepumpstillverkaren NIBE.
Vad kostar det att installera en bergvärmepump?
Priset för att installera en bergvärmepump varierar beroende på bland annat fastighetens storlek, befintliga värmesystem och vilka förberedelser som krävs.
Att byta till en bergvärmepump från direktverkande el kan exempelvis innebära en större initial kostnad än att byta från en gammal bergvärmepump till en modernare variant. Här är några kostnader att ha i åtanke:
Handläggningsavgift för tillståndsansökan: Handläggningsavgift enligt kommunens taxa.
Vattenburen värme: För att kunna värma upp huset med bergvärme måste du ha ett vattenburet värmesystem. Om du saknar vattenburen värme måste du även installera det, vilket kan kosta ungefär 6 000–8 000 kr per radiator.
Borrning: Kostnaden för borrning hamnar generellt sett på 40 000–160 000 kr. Priset varierar beroende på tomtens förutsättningar (jorddjup, berggrundens art, klimat m.m.).
Bergvärmepump: En bergvärmepump kan kosta 40 000–200 000 kr beroende på hur effektiv värmepump du behöver och hur stort uppvärmningsbehov du har.
Installation: 17 000–30 000 kr beroende på huruvida det är en ny installation eller en uppgradering av en befintlig anläggning.
Den totala kostnaden för installation av bergvärme kan alltså landa på mellan 110 000 kr och 300 000 kr, eller mer. Glöm inte att använda dig av rotavdraget!
Kan man installera bergvärmepumpen själv?
Att installera en bergvärmepump är komplext och det kräver både kunskap och erfarenhet. Vi rekommenderar starkt att du anlitar en professionell installatör för att säkerställa att din bergvärmepump installeras på ett korrekt och säkert sätt.
Vanliga frågor om att installera bergvärme
Hur lång tid tar installationen av bergvärme?
Hur lång tid installationen tar varierar, men generellt sett tar det några dagar. Det förutsätter att allt fungerar som det ska och att du har tillstånd från kommunen.
Vad ska man göra om något går fel?
Om installationen går fel är du välkommen att höra av dig till oss, så hjälper vi dig.
Andra artiklar av
Hannes Palm
Hur länge håller en varmvattenberedare?
En varmvattenberedare har en genomsnittlig livslängd på 10–15 år.
28 januari 2025
Vad kostar en luft-vattenvärmepump inklusive installation och drift?
En luft-vattenvärmepump kostar i genomsnitt 50 000–100 000 kronor.
17 januari 2025
Is under luftvärmepump – vanliga orsaker och hur du får bort det
Is under luftvärmepumpen beror oftast på naturlig kondensbildning eller dålig dränering.
10 januari 2025
Konvertera till vattenburen värme
Har du direktverkande el och funderar på att byta till vattenburen värme och värmepump?
3 januari 2025
Vad kostar en luftvärmepump?
En luft-luftvärmepump kostar mellan 6 000–30 000 kronor.
20 december 2024
Elprisstyrning – styr värmepumpen efter elpriset
Med elprisstyrning anpassar värmepumpen sin värmeproduktion efter elpriset.
11 december 2024
Golvvärme med luft-vattenvärmepump
Luft-vattenvärmepumpar hämtar värmeenergi från luften och överför sedan värmen till vattnet i det vattenburna värmesystemet.
9 december 2024
Tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump
Att producera tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump är både energieffektivt och miljövänligt eftersom den hämtar värmeenergi från utomhusluften.
29 november 2024
Hur avfrostar jag min luftvärmepump?
Många moderna luftvärmepumpar har ett automatiska avfrostningssystem som kickar igång vid behov, men i vissa fall kan du behöva avfrosta värmepumpen manuellt.
22 november 2024
Luft-vattenvärmepump vs. vedpanna
En luft-vattenvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften, medan en vedpanna skapar värme med hjälp av förbränning av ved.
15 november 2024
F-gas – fluorerande växthusgaser i luft-vattenvärmepumpar
F-gaser, eller fluorerade växthusgaser, är en grupp kemikalier som har en stor påverkan på jordens klimat.
9 november 2024
Luftvärmepump eller AC för att kyla hemmet?
Du kan kyla ditt hem med både en luftvärmepump och en AC, men det är bara luftvärmepumpen som kan värma ditt hem under vintern.
1 november 2024
Hur mycket el drar en luftvärmepump?
Här berättar vi mer om luftvärmepumpens elförbrukning, hur du kan hålla nere kostnaderna och hur du ser till att din luftvärmepump arbetar effektivt år efter år.
3 oktober 2024
Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump
De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.
2 oktober 2024
Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?
Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.
1 oktober 2024
Jordvärmepump
En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.
27 september 2024
Borrning för bergvärme
För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.
25 september 2024
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.
23 september 2024
Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar
Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.
16 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna
Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.
13 september 2024
När bör man byta värmepump?
Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.
11 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna
Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.
9 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump
Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.
7 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. elpanna
Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.
5 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme
Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.
3 september 2024
Vanliga fel på värmepumpar
Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.
2 september 2024
Vad är COP och SCOP-värde?
COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.
28 augusti 2024
Energimärkning av värmepumpar
Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.
28 juni 2024
Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?
Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.
24 juni 2024
Stänga av bergvärmepump på sommaren
Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?
20 juni 2024
Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?
En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.
8 maj 2024
Så här rengör du din värmepump – steg för steg
Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!
2 maj 2024
Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide
Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!
24 april 2024
Så här fungerar bergvärme
Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning.
10 april 2024
Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel
Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!
22 mars 2024
Vilken värmepump är mest lönsam?
Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump
Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.
19 december 2022
Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?
Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.
19 december 2022
Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump
Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.
19 december 2022
Hur länge håller en värmepump?
En värmepump har en livslängd på 10–20 år.
19 december 2022
Vilken typ av värmepump är bäst?
Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa bergvärmepump
Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.
19 december 2022
Så här fungerar en värmepump
Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.
19 december 2022