Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme

Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme

Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme

3 september 2024

Dela den här artikeln

Fjärrvärme produceras i en central anläggning och skickas sedan ut till anslutna hushåll genom olika rörledningar. Det innebär att du som fjärrvärmeabonnent är beroende av en extern värmeleverantör för din värme. Med en luft-vattenvärmepump kan du istället dra nytta av utomhusluften för att generera värme direkt på plats i ditt eget hem. Det gör dig mindre beroende av andra och kan sänka dina energikostnader. Men finns det något värde i att byta fjärrvärme mot luft-vattenvärme? Här jämför vi de olika lösningarna och hjälper dig att fatta ett välinformerat beslut.

Testa ditt hus och se hur mycket du kan spara

Ska man välja fjärrvärme eller luft-vattenvärmepump?

Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.

Värmen från fjärrvärme skapas i en central fjärrvärmeanläggning genom förbränning av flis, sopor eller olja. Värmen kan i vissa fall komma från en större bergvärmeanläggning. Värmen distribueras sedan ut till anslutna hushåll. Fjärrvärme kan på så sätt vara mer eller mindre miljövänligt beroende på hur värmen produceras där du bor. Den effekt fjärrvärmen ger minskar även i takt med avståndet från anläggningen. Det innebär att du får ut mindre av din fjärrvärme ju längre bort från anläggningen du bor. Det är därför vanligare med fjärrvärme i tätorter än i glesbygder.

Till skillnad från fjärrvärme utnyttjar luft-vattenvärmepumpen utomhusluften för att förse ditt hem med värme. Det gör luft-vattenvärme till en kostnadseffektiv och miljövänlig uppvärmningslösning som låter dig kontrollera både effekt och drift.  

Luft-vattenvärmepump som alternativ till fjärrvärme

En luft-vattenvärmepump är ett bra alternativ till fjärrvärme av flera anledningar:

Energieffektivitet: En av de största fördelarna med luft-vattenvärmepumpar är energieffektiviteten. Med en luft-vattenvärmepump använder du energi från luften, vilken är gratis och förnybar. Det innebär att du inte är beroende av externa leverantörer för din värme, som vid fjärrvärme. Du kan även sänka dina uppvärmningskostnader markant, särskilt i områden där elpriserna är förmånligare än fjärrvärmekostnaderna.

Installation och drift: Att installera en luft-vattenvärmepump är relativt enkelt jämfört med andra uppvärmningssystem. Värmepumpen kan installeras utan några större ingrepp i fastigheten. Utedelen kan dessutom installeras nästan var som helst på tomten.

Underhåll och livslängd: Både luft-vattenvärmepumpar och fjärrvärme kräver minimalt med underhåll, men med fjärrvärme kan du påverkas av externa faktorer som du inte kan kontrollera, exempelvis driftstörningar i fjärrvärmenätet. Luft-vattenvärmepumpar, å andra sidan, är robusta, har en lång livslängd och är byggda för att klara vårt nordiska klimat.

Varför ska du byta från fjärrvärme?

Den största anledningen till att byta från fjärrvärme till ett annat alternativ är att du kan få mer kontroll över hur värmen produceras och hur mycket du betalar för värmen. Du blir även mindre beroende av ett centralt system som drivs av en extern part och kan på så sätt undvika driftstörningar och underhållsarbeten som du inte kan rå över. Fjärrvärmesystem är dessutom ofta mindre flexibla och kan vara svåra att anpassa till specifika energibehov eller förändringar i ditt hushåll.

Fjärrvärme med luft-vattenvärmepump som komplement

Om du har fjärrvärme och vill optimera din uppvärmning kan du naturligtvis kombinera fjärrvärmen med en luft-vattenvärmepump. En fördel med att komplettera din fjärrvärme med luft-vattenvärme är att du kan parera fjärrvärmeleverantörens prisökningar. Genom att låta de två systemen arbeta tillsammansdrar du nytta av fjärrvärmens stabilitet och luft-vattenvärmepumpens energieffektivitet. På så sätt kan du minska beroendet av fjärrvärmenätet när det behövs och ta kontroll över din uppvärmning.

Varför ska du välja en luft-vattenvärmepump?

En luft-vattenvärmepump är en miljövänlig och kostnadseffektiv uppvärmningslösning som hjälper dig att energieffektivisera ditt hem.

Kostnadseffektivitet: Med en luft-vattenvärmepump kan du sänka dina löpande uppvärmningskostnader markant. Trots att installationen verkar dyr i början är återbetalningstiden kort och driftkostnaderna lägre än vid fjärrvärme. Medan fjärrvärmepriserna tenderar att fluktuera på grund av faktorer som ligger utanför din kontroll, ger en luft-vattenvärmepump dig möjligheten att kontrollera dina uppvärmningskostnader genom att anpassa driften efter ditt värmebehov.

Energieffektiv: Luft-vattenvärmepumpar är mycket energieffektiva och har en hög verkningsgrad, det vill säga ett högt COP- och SCOP-värde. Det innebär att värmepumpen genererar mer energi än den använder.

Enkel installation: Luft-vattenvärmepumpar är relativt enkla att installera, och installationen kan oftast ske utan större ingrepp i huset. Detta gör det till ett bra alternativ även för äldre fastigheter där fjärrvärme kanske inte är optimalt.

Passar hela Sverige: Oavsett om du bor i södra eller norra Sverige kan en luft-vattenvärmepump vara ett bra alternativ för dig. De är designade för att leverera värme effektivt även vid mycket låga temperaturer.

Vill du byta från fjärrvärme till luft-vattenvärme eller komplettera din fjärrvärme med en luft-vattenvärmepump? Kontakta oss på DREM idag för en kostnadsfri offert. Våra experter hjälper dig hitta den bästa lösningen för just ditt hem!

Dela den här artikeln

Få gratis offert utan bindning

Andra artiklar av

Hannes Palm

Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?

Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.

30 september 2024

Jordvärmepump

En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.

27 september 2024

Borrning för bergvärme

För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.

25 september 2024

Fördelar och nackdelar med bergvärme

Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.

23 september 2024

Hur länge håller en värmepump?

En värmepump har en livslängd på 10–20 år.

18 september 2024

Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar

Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.

16 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna

Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.

13 september 2024

När bör man byta värmepump?

Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.

11 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna

Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.

9 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump

Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.

7 september 2024

Luft-vattenvärmepump vs. elpanna

Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.

5 september 2024

Vanliga fel på värmepumpar

Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.

2 september 2024

Vad är COP och SCOP-värde?

COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.

28 augusti 2024

Energimärkning av värmepumpar

Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.

28 juni 2024

Stänga av bergvärmepump på sommaren

Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?

20 juni 2024

Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?

Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.

24 juni 2024

Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?

En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.

8 maj 2024

Så här rengör du din värmepump – steg för steg

Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!

2 maj 2024

Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide

Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!

24 april 2024

Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump

De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.

3 oktober 2024

Så här fungerar bergvärme

Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!

10 april 2024

Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel

Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!

22 mars 2024

Vilken värmepump är mest lönsam?

Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump

Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.

19 december 2022

Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?

Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.

19 december 2022

Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump

Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.

19 december 2022

Hur länge håller en värmepump?

En viktig fråga i ditt val för framtiden.

19 december 2022

Vilken typ av värmepump är bäst?

Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.

19 december 2022

Tips till dig som ska köpa bergvärmepump

Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.

19 december 2022

Så här fungerar en värmepump

Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.

19 december 2022

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Få gratis offert utan bindning

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator

hej@drem.se

010-660 05 58

Växeln öppen vardagar 9-17

Magnus Ladulåsgatan 63B, 118 27 Stockholm

Org. nr. 559385-5488

Testa vår värmepumpskalkylator