11 september 2024
Du bör byta ut din värmepump efter 10–20 år beroende på vilken typ av värmepump du har och hur du använder den. Om värmepumpen har skadats eller är mindre effektiv än vanligt kan du behöva byta ut den tidigare än förväntat.
Testa ditt hus och se hur mycket du kan spara
Tecken på att det är dags att byta värmepump
Om din värmepump börjar bli gammal, kräver frekventa reparationer, inte arbetar lika effektivt som tidigare eller börja låta annorlunda, kan det vara dags att byta ut den.
Det kanske tar emot att behöva investera i en ny värmepump, men med en mer energi- och kostnadseffektiv värmepump kan din uppvärmning bli mer lönsam på lång sikt. Dagens moderna värmepumpar är ofta betydligt mer energieffektiva och har smarta funktioner som Wifi-styrning, förbättrad temperaturkontroll och bättre miljöprestanda.
Checklista – är din värmepump för gammal?
Ålder: När bergvärmepumpen närmar sig 20 år, luft-vattenvärmepumpen närmar sig 15 år och luft-luftvärmepumpen närmar sig 10 år är det dags att börja fundera på att byta ut den.
Ökad energiförbrukning: Har dina energikostnader ökat utan någon uppenbar förklaring? Då kanske värmepumpen inte orkar arbeta lika effektivt.
Frekventa reparationer: Om du måste reparera din värmepump flera gånger om, så kan det vara mer kostnadseffektivt att byta ut den mot en nyare variant.
Minskad effektivitet: Om värmepumpen inte värmer eller kyler lika effektivt som tidigare kan det vara dags för ett byte.
Fördelar med en ny värmepump
Energieffektiva: Nya värmepumpar är upp till 30–50 % mer energieffektiva än äldre modeller, tack vare tekniska framsteg och bättre kompressorer. Det innebär att du kan sänka dina energikostnader och spara pengar.
Smarta funktioner: Dagens värmepumpar är smartare än äldre varianter. De har ofta Wifi-styrning, smart temperaturreglering, elprisanpassning, röststyrning och mycket mer.
Ökad trygghet: En ny värmepump minskar risken för oväntade driftstopp och kostsamma reparationer. Dessutom kommer de flesta nya värmepumpar med omfattande garantier, vilket ger dig extra trygghet.
Kostnader vid byte av värmepump
Kostnaden för att byta ut en värmepump ligger på mellan 8 000–120 000 kronor beroende på typ av värmepump. Det är lägre än vid en nyinstallation. Då ligger kostnaden på mellan 10 000–300 000 kronor. Anledningen till att kostnaden är lägre vid byte är att du ofta kan återanvända mycket från det gamla systemet.
Glöm inte ROT-avdraget!
Glöm inte att du kan använda ROT-avdraget när du byter värmepump. Det kan reducera arbetskostnaden med upp till 30 %, vilket gör bytet mer överkomligt.
DREM:s finansieringslösning
Vi samarbetar med Resurs Bank som kan erbjuda dig 24 månaders räntefri avbetalning och grönt lån för energirelaterade investeringar. Genom att dela upp betalningen kan du enkelt budgetera för den nya värmepumpen, och i en del fall kan de pengar du sparar på energiräkningen täcka en stor del av månadskostnaden. Det gör att du kan få en modern, effektiv värmepump utan att behöva betala hela summan på en gång.
Byte av olika typer av värmepumpar
Utbytesprocessen ser olika ut för olika värmepumpstyper och varierar i komplexitet. Det är exempelvis mycket enklare att byta ut luft-luft- och frånluftsvärmepumpar än att byta ut luft-vatten- och bergvärmepumpar eftersom det i princip bara är att demontera den gamla och montera den nya. Vid byte av bergvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar krävs det mer förberedelser.
Byte till ny bergvärmepump
När du byter ut din gamla bergvärmepump mot en ny kan du ofta behålla det befintliga borrhålet. Det förutsätter emellertid att borrhålet är dimensionerat för den nya bergvärmepumpen, avger tillräckligt med värme och är helt. Vid byte av bergvärmepump kontrollerar därför en installatör eller brunnsborrare borrhålets kvalitet innan installationen.
Byte till ny luft-vattenvärmepump
Att byta ut en luft-vattenvärmepump liknar en nyinstallation eftersom installationsprocesserna ser likadana ut. Installatören demonterar den gamla värmepumpen och monterar den nya. Viktigt att tänka på är att du utgår ifrån dina nuvarande förutsättningar när du väljer en ny värmepump snarare än att du utgår från de förutsättningar som fanns när den gamla värmepumpen installerades.
Byte till ny frånluftsvärmepump
Att byta ut en frånluftsvärmepump är relativt enkelt. Det är oftast bara att demontera den gamla pumpen och montera den nya. Dagens frånluftsvärmepumpar är betydligt mer effektiva och billigare att reparera än frånluftsvärmepumparna från exempelvis tidigt 2000-tal.
Byte till ny luft-luftvärmepump
Att byta ut en luftvärmepump är relativt enkelt, men installationen måste enligt lag alltid utföras av en certifierad kyltekniker. Det beror på att alla luft-luftvärmesystem innehåller köldmedium som kan läcka ut vid felhantering.
Installation och service av ny värmepump
Ett värmepumpsbyte börjar vanligtvis med en noggrann genomgång av ditt befintliga värmesystem. På så sätt kan installatören se till att den nya värmepumpen passar ditt hem och dina behov. Därefter installerar installatören värmepumpen och går igenom hur systemet fungerar och hur du bäst använder det.
Efter installationen är det viktigt att följa upp och justera inställningarna efter dina behov. Vi på DREM erbjuder alla våra kunder tjänsten Smart Heating – en kostnadsfri uppföljningskontroll av värmepumpen för att säkerställa att allt fungerar optimalt. Kontrollen sker via ett videosamtal där vi går igenom dina behov och justerar in din värmepump via molnet.
Därefter kan du själv justera systemet för att anpassa komforten och energieffektiviteten efter dina önskemål.
Serva, reparera eller byta ut?
Regelbunden service av din värmepump förlänger livslängden och säkerställer att den fungerar som den ska. Men, om service- och reparationskostnaderna börjar stiga eller om pumpen ändå inte fungerar som den ska är det ofta mer ekonomiskt att byta ut den.
Kan jag byta kompressor i en värmepump?
Att byta ut endast kompressorn kan vara en lösning om resten av värmepumpen är i gott skick, men oftast är det mer lönsamt att byta hela enheten, särskilt om pumpen är äldre.
Förberedelser och planering
Ett planerat byte är naturligtvis bättre än ett oplanerat byte. Här är några tips på förberedelser och när du ska planera in bytet.
Planera bytet i god tid: Planera för ett byte i god tid innan den gamla pumpen ger upp helt. Då slipper du leva i en kall bostad utan värme.
Byt ut värmepumpen under vår och sommar: Våren och sommaren är de bästa tiderna för att byta värmepump, eftersom behovet av värme är lägre och installationsprocessen går smidigare.
Förbered utrymmet: Se till att utrymmet runt värmepumpen är fri från möbler och bråte, så att installatören kan komma åt den gamla värmepumpen.
Kan jag byta värmepump själv?
En del värmepumpar kan du byta ut på egen hand, medan andra måste installeras av en certifierad kyltekniker. Det beror på att en del värmepumpar har ett öppet köldbärarsystem vars vätska är hälso- och miljöskadlig. Vi rekommenderar dock att du tar hjälp av en installatör oavsett vilken typ av värmepump du byter ut, eftersom en felaktig installation kan leda till minskad effektivitet, högre driftkostnader och att garantin inte gäller.
Få gratis offert utan bindning
Andra artiklar av
Hannes Palm
Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?
Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.
30 september 2024
Jordvärmepump
En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.
27 september 2024
Borrning för bergvärme
För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.
25 september 2024
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.
23 september 2024
Hur länge håller en värmepump?
En värmepump har en livslängd på 10–20 år.
18 september 2024
Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar
Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.
16 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna
Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.
13 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna
Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.
9 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump
Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.
7 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. elpanna
Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.
5 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme
Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.
3 september 2024
Vanliga fel på värmepumpar
Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.
2 september 2024
Vad är COP och SCOP-värde?
COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.
28 augusti 2024
Energimärkning av värmepumpar
Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.
28 juni 2024
Stänga av bergvärmepump på sommaren
Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?
20 juni 2024
Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?
Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.
24 juni 2024
Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?
En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.
8 maj 2024
Så här rengör du din värmepump – steg för steg
Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!
2 maj 2024
Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide
Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!
24 april 2024
Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump
De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.
3 oktober 2024
Så här fungerar bergvärme
Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!
10 april 2024
Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel
Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!
22 mars 2024
Vilken värmepump är mest lönsam?
Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump
Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.
19 december 2022
Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?
Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.
19 december 2022
Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump
Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.
19 december 2022
Hur länge håller en värmepump?
En viktig fråga i ditt val för framtiden.
19 december 2022
Vilken typ av värmepump är bäst?
Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa bergvärmepump
Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.
19 december 2022
Så här fungerar en värmepump
Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.
19 december 2022