9 november 2024
F-gaser, eller fluorerade växthusgaser, är en grupp kemikalier som har en stor påverkan på jordens klimat. De används bland annat som köldmedier i kylutrustning och luft-vattenvärmepumpar, i lösningsmedel och brandsläckare. Till F-gaser räknas fluorkolväten, perfluorkarboner, svavelhexafluorid och andra växthusgaser som innehåller fluor. På grund av dess klimatpåverkan finns det både regler och restriktioner kring försäljning, användning och hantering av F-gaser. Här förklarar vilka regelverk som finns och hur de påverkar installation och hantering av luft-vattenvärmepumpar.
Testa ditt hus och se hur mycket du kan spara
Regelverk och lagstiftning kring F-gas
I Sverige regleras användning och hantering av F-gaser av två förordningar – den EU-gemensamma F-gasförordningen (EU/517/2014) och Sveriges egen kompletterande förordning. Medan EU-förordningen reglerar hantering och användning, reglerar den svenska kompletterande F-gasförordningen (2016:1128) bland annat vem som ska ha hand om certifiering av personal och företag. Den svenska förordningen förtydligar även en del krav i EU 517/2014 och tydliggör de svenska särkraven för rapportering och mobil utrustning.
Syftet med F-gasförordningen är att minska utsläppen av fluorerade växthusgaser genom att främja lägre användning av dessa gaser, underlätta återvinning och införa krav på läckagekontroll och certifiering för de som hanterar gaserna.
Vad är F-gasförordningen?
F-gasförordningen är ett omfattande regelverk inom EU med strikta regler kring:
Användning av F-gaser: Begränsningar och riktlinjer för vilka fluorerade växthusgaser som får användas och i vad.
Certifiering av tekniker och företag: Endast certifierade tekniker och företag får installera, underhålla och reparera system som innehåller F-gaser.
Läckagekontroll: Det måste utföras regelbundna kontroller för att upptäcka och förhindra läckage av F-gaser. Hur ofta beror på mängden F-gas i enheten.
Dokumentation och rapportering: Det måste föras register över mängden F-gas i systemet/enheten och eventuellt läckage. Detta ska även rapporteras till berörda myndigheter.
Återvinning och förstörelse: Krav på att F-gaser ska återvinnas och förstöras på ett korrekt sätt när de tas ur drift för att undvika utsläpp till atmosfären.
Import och export: Reglering av handel med F-gaser, inklusive kvoter för import och export.
Märkning och information: Produkter som innehåller F-gaser måste vara tydligt märkta med information om gasens miljöpåverkan, särskilt dess GWP-värde.
Sanktioner vid överträdelser: Böter eller andra påföljder för företag eller personer som bryter mot reglerna för hantering av F-gaser, inklusive retroaktiva sanktioner.
Vad står det i F-gasförordningen om luft-vattenvärmepumpar?
F-gasförordningen ställer specifika krav på luft-vattenvärmepumpar som innehåller F-gaser för att se till att gaserna hanteras på ett säkert sätt. Här är några av kraven:
Installation och underhåll måste göras av certifierad kyltekniker
Enligt F-gasförordningen måste installation och underhåll av luft-vattenvärmepumpar som innehåller F-gaser utföras av en certifierad kyltekniker. Syftet är att minimera risken för läckage och för att se till att gaserna hanteras på rätt sätt. Installationskravet ställs bara på luft-vattenvärmepumpar vars köldmediekrets sluts vid installationen – en så kallad split-modell.
Regelbunden läckagekontroll
Luft-vattenvärmepumpar som innehåller F-gaser över en viss mängd måste genomgå regelbundna läckagekontroller. Hur ofta de ska kontrolleras beror på hur mycket F-gas det finns i systemet, mätt i koldioxidekvivalenter (CO2e). Ju större mängd gas, desto oftare måste värmepumpen kontrolleras.
Återvinning måste ske på rätt sätt
När en värmepump ska skrotas måste F-gasen återvinnas eller förstöras på rätt sätt. Det innebär att gasen inte får släppas ut i atmosfären, utan måste samlas in och antingen återanvändas eller förstöras på ett säkert sätt.
Sanktioner vid överträdelser
Om ett företag eller en tekniker bryter mot reglerna i F-gasförordningen, exempelvis genom att inte genomföra läckagekontroller eller återvinna gaserna på rätt sätt, kan de drabbas av sanktioner. Dessa sanktioner kan vara böter eller förbud mot att utföra arbete som innefattar hantering av F-gaser. I vissa fall kan sanktionerna tillämpas retroaktivt om det framkommer att det har skett överträdelser tidigare. Det uppmuntrar företag att hålla sig inom regelverket från dag ett.
Varför ska du välja en luft-vattenvärmepump av split-modell?
Den främsta anledningen till att du ska välja en luft-vattenvärmepumpar av split-modell är att den inte riskerar att drabbas av frysskador på samma sätt som en luft-vattenvärmepump med vatten mellan utedel och innedel.
I en luft-vattenvärmepump av split-modell cirkulerar ett köldmedium med låg fryspunkt i rören mellan utedelen och innedelen, medan det i en luft-vattenvärmepump av package-modell cirkulerar vatten i rören mellan innedelen och utedelen. En split-modell passar därför särskilt bra i kalla klimat.
Vad är ODP och GWP?
ODP står för Ozone Depletion Potential och är ett mått på hur mycket en substans kan skada ozonlagret. Ju högre ODP-värde, desto större påverkan har substansen på ozonskiktet. Många äldre köldmedier har ett högt ODP, medan dagens moderna F-gaser har mycket låga eller obefintliga ODP-värden.
GWP står för Global Warming Potential och är ett mått på hur mycket ett kilo av en växthusgas påverkar klimatet jämfört med ett kilo koldioxid. GWP-värdet för koldioxid är 1 och andra gaser mäts i relation till det. Många F-gaser har mycket höga GWP-värden. En del F-gaser kan i själva verket vara tusentals gånger skadligare för klimatet än koldioxid. Därför är det viktigt att dessa gaser hanteras på rätt sätt och inte läcker ut.
Få gratis offert utan bindning
Andra artiklar av
Hannes Palm
Vad kostar en luft-vattenvärmepump inklusive installation och drift?
En luft-vattenvärmepump kostar i genomsnitt 50 000–100 000 kronor.
17 januari 2025
Is under luftvärmepump – vanliga orsaker och hur du får bort det
Is under luftvärmepumpen beror oftast på naturlig kondensbildning eller dålig dränering.
10 januari 2025
Konvertera till vattenburen värme
Har du direktverkande el och funderar på att byta till vattenburen värme och värmepump?
3 januari 2025
Elprisstyrning – styr värmepumpen efter elpriset
Med elprisstyrning anpassar värmepumpen sin värmeproduktion efter elpriset.
11 december 2024
Golvvärme med luft-vattenvärmepump
Luft-vattenvärmepumpar hämtar värmeenergi från luften och överför sedan värmen till vattnet i det vattenburna värmesystemet.
9 december 2024
Tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump
Att producera tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump är både energieffektivt och miljövänligt eftersom den hämtar värmeenergi från utomhusluften.
29 november 2024
Hur avfrostar jag min luftvärmepump?
Många moderna luftvärmepumpar har ett automatiska avfrostningssystem som kickar igång vid behov, men i vissa fall kan du behöva avfrosta värmepumpen manuellt.
22 november 2024
Luft-vattenvärmepump vs. vedpanna
En luft-vattenvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften, medan en vedpanna skapar värme med hjälp av förbränning av ved.
15 november 2024
Luftvärmepump eller AC för att kyla hemmet?
Du kan kyla ditt hem med både en luftvärmepump och en AC, men det är bara luftvärmepumpen som kan värma ditt hem under vintern.
1 november 2024
Hur mycket el drar en luftvärmepump?
Här berättar vi mer om luftvärmepumpens elförbrukning, hur du kan hålla nere kostnaderna och hur du ser till att din luftvärmepump arbetar effektivt år efter år.
3 oktober 2024
Luft-vattenvärmepump vs. bergvärmepump
De huvudsakliga skillnaderna mellan luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar är värmekällan, installationskraven och energieffektiviteten.
2 oktober 2024
Jordvärme – vad är det, hur fungerar det och hur mycket kostar det?
Här berättar vi mer om hur jordvärme fungerar och hur mycket du kan spara genom att installera jordvärme i din bostad.
1 oktober 2024
Jordvärmepump
En jordvärmepump är ett effektivt och miljövänligt sätt att värma ditt hem.
27 september 2024
Borrning för bergvärme
För att dra nytta av bergvärme behöver du borra ett borrhål, även kallat en energibrunn.
25 september 2024
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Här berättar vi vilka fördelar och nackdelar det finns med bergvärme och hur det står sig i jämförelse med andra uppvärmningssystem.
23 september 2024
Solceller eller bergvärme – fördelar och nackdelar
Solceller och bergvärme är två förnybara energikällor som båda använder solenergi, men på olika sätt.
16 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. gas- och oljepanna
Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en olje- och gaspanna är främst hur de producerar värme.
13 september 2024
När bör man byta värmepump?
Här berättar vi om vilka tecken du ska vara uppmärksam på.
11 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. pelletspanna
Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna – vilken är bäst? Här berättar vi mer om fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepumpar i förhållande till pelletspannor.
9 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. frånluftsvärmepump
Både en frånlufts- och luft-vattenvärmepump använder befintlig luft för att producera värme, men på olika sätt.
7 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. elpanna
Här förklarar vi varför luft-vattenpumpar är ett bättre alternativ och vad du vinner på att byta ut din elpanna mot en luft-vattenvärmepump.
5 september 2024
Luft-vattenvärmepump vs. fjärrvärme
Om du bor långt ifrån fjärrvärmeverket och vill ha mer kontroll över din uppvärmningslösning är en luft-vattenvärmepump ett bra val.
3 september 2024
Vanliga fel på värmepumpar
Här går vi igenom några av de vanligaste problemen som kan uppstå, hur du felsöker din värmepump och vad du kan göra för att undvika eller åtgärda problemen.
2 september 2024
Vad är COP och SCOP-värde?
COP och SCOP är två mått som beskriver hur mycket värme värmepumpen producerar i förhållande till hur mycket el den konsumerar.
28 augusti 2024
Energimärkning av värmepumpar
Energimärkningsetiketten hjälper dig att göra ett energieffektivt val. Här förklarar vi vad de olika symbolerna betyder och hur du kan tolka informationen på etiketten.
28 juni 2024
Kan man installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål?
Här kan du läsa om vad som gäller när du ska installera en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål.
24 juni 2024
Stänga av bergvärmepump på sommaren
Kan man stänga av den, och i så fall hur påverkar det bergvärmesystemet och energiförbrukningen?
20 juni 2024
Byta bergvärmepump - hur går det till & när är det dags?
En bergvärmepump behöver bytas ut efter ca. 15–20 år.
8 maj 2024
Så här rengör du din värmepump – steg för steg
Vi förklarar hur du rengör en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump, luftvärmepump & frånluftsvärmepump!
2 maj 2024
Så väljer du rätt värmepump – en komplett guide
Så väljer du rätt värmepump. I vår kompletta guide får du tips på hur du väljer rätt värmepump för dig & ditt hem. DREM:s experter hjälper dig – läs guiden här!
24 april 2024
Så här fungerar bergvärme
Hur fungerar bergvärme? Vi på DREM förklarar hur bergvärme fungerar & vad som gör bergvärme till en kostnadseffektiv uppvärmningslösning. Läs mer här!
10 april 2024
Så förbereder du marken för luft-vattenvärmepumpens utedel
Skapa underlag med betong eller stenplattor. Vi på DREM guidar dig steg för steg!
22 mars 2024
Vilken värmepump är mest lönsam?
Det kan vara svårt att veta vilken värmepump man ska välja. Här reder vi ut frågetecknen.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa luft-vattenvärmepump
Få några handfasta tips inför ditt värmepumpsköp.
19 december 2022
Vad ska jag tänka på när jag ska installera värmepump?
Det finns många saker att tänka på när man köper värmepump. Här går vi igenom några av sakerna.
19 december 2022
Bra att veta när du ska köpa frånluftsvärmepump
Är du intresserad av frånluft, då har vi svaren här.
19 december 2022
Hur länge håller en värmepump?
En värmepump har en livslängd på 10–20 år.
19 december 2022
Vilken typ av värmepump är bäst?
Olika värmepumpar är bra i olika situationer. Läs mer här.
19 december 2022
Tips till dig som ska köpa bergvärmepump
Vi har samlat tips och råd till dig som funderar på bergvärme.
19 december 2022
Så här fungerar en värmepump
Allt du vill veta om hur en värmepump fungerar.
19 december 2022