Tips till dig som ska köpa bergvärmepump

Dela den här artikeln

Testa vår värmepumpskalkylator

Bergvärmepumpen är den värmepump som ger störst besparing av alla värmepumpar. Beroende på din nuvarande elkostnad så kan återbetalningen på värmepumpen vara 5-10 år. Bergvärmepumpen har en normal livslängd på 15-20 år och borrhålet runt 50 år.

Bergvärmepumpen har ett högt energiuttag men förbrukar väldigt lite el. Du betalar bara för den el som krävs för att driva pumpen. Väljer du någon av våra bergvärmepumpar får du i genomsnitt ut fyra gånger så mycket energi som du förbrukar jämfört med direktverkande el.

Bergvärmepumpen är inte beroende av utomhustemperaturen och påverkas heller inte av den. Många andra värmepumpar får ett sämre effektuttag när det är riktigt kallt utomhus. Grundvattentemperaturen är relativt konstant och din bergvärmepump kommer att fortsätta fungera även om det inte blåser eller om en reaktor i barsebäck stängs. 

En bergvärmepump är underhållsfri om den är korrekt installerad och på sommaren kan du använda den som ett kylsystem.


Nackdelar med en bergvärmepump


Den stora nackdelen med en bergvärmepump är att det krävs ett djupt hål för att kunna hämta upp bergvärmen. Närmare bestämt ett 70-200 meter djupt hål. Ett sådant hål behöver borras och därför är det ganska dyrt att installera bergvärme.

Borrhålet är ca 110-140 millimeter brett och du måste dessutom dra rör från borrhålet till huset. Detta kan innebära viss påverkan på trädgården men du kan välja att placera brunnslocket under marknivå så att det inte syns på ytan. Efter arbetet så kan det krävas viss återställning.

Som alla typer av eldrivna pumpar så kan du få ett driftstopp på din bergvärmepump i händelse av ett strömavbrott.


Men jag har ju redan ett borrhål?


Det är bara att gratulera! Det kan gå att använda ett gammalt borrhål när du byter ut din bergvärmepump. Om det är länge sedan hålet borrades kan det krävas att du gör en tilläggsborrning då modernare bergvärmepumpar jobbar ännu längre ned i marken än tidigare modeller.


Snabb installation och finansiering

DREM utför snabba och trygga installationer av Bergvärmepumpar. Kontakta en av våra energirådgivare för att få en kalkyl på hur mycket du kan spara. Vi erbjuder finansieringslösningar på upp till 200.000 kronor från 549 kronor i månaden.

Testa ditt hus och se vad du kan spara

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?

Vad säger våra kunder?