Vad är en värmepump?

Vad är en värmepump, hur fungerar den & vilka olika typer finns det? Hitta den bästa värmepumpen till din fastighet – DREM:s energiexperter hjälper dig!

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Vad är en värmepump?

En värmepump är en kostnadseffektiv uppvärmningslösning som förser din fastighet med värme under kalla dagar, och i en del fall även kyla under varma sommardagar. Olika värmepumpar fungerar emellertid på olika sätt beroende på vilken teknik som används och vilket varumärke den tillhör, men de följer alla samma grundprincip – de tar vara på den redan befintlig värmen som finns i luften, marken eller vattnet och förflyttar den in i fastighetens värmesystem. På så sätt använder den mycket mindre el än om du skulle skapa värmen från början.

Vad finns det för olika typer av värmepumpar?

Det finns som sagt flera olika typer av värmepumpar på marknaden idag. Här är några av de vanligaste varianterna:

Dessa värmepumpar hämtar värmeenergi från utomhusluften, komprimerar den och sprider den vidare inomhus via fastighetens vattenburna system.

En bergvärmepump värmer upp fastigheten genom att hämta värme som finns lagrad i berggrunden via en kollektorslang. Värmen överförs sedan till fastighetens vattenburna system via värmepumpen.

  1. Luft-luftvärmepumpar

Denna typ av värmepump tar värme från utomhusluften och sprider den vidare till inomhusluften för att värma upp utrymmet. Dessa värmepumpar kan även användas för att kyla ner luften under varma sommardagar.

  1. Frånluftsvärmepumpar

En frånluftsvärmepump värmer upp ditt hus och vatten samtidigt som den ventilerar fastigheten. Frånluftsvärmepumpen hämtar värmeenergi från den uppvärmda inomhusluften och använder den till att värma det vattenburna uppvärmningssystemet (golvvärme, varmvatten och radiatorer).

I vårt sortiment hittar du energisnåla luft-vattenvärmepumpar från välkända varumärken till konkurrenskraftiga priser.

Fördelar med att ha en värmepump

Det finns många fördelar med att investera i en modern värmepump, både för miljön och din plånbok. Här är några av de mest betydande fördelarna:

  1. Energieffektivitet

Dagens värmepumpar är kända för att vara särskilt energieffektiva eftersom de tar vara på befintlig värmeenergi i stället för att skapa ny. Om du har ett äldre uppvärmningssystem kan du med hjälp av en ny värmepump göra betydande energibesparingar och sänka dina elkostnader.

  1. Miljövänlighet

Genom att minska ditt behov av traditionell uppvärmning med fossila bränslen kan du genom att byta till en modern värmepump bidra till minskade koldioxidutsläpp och en mer miljövänlig framtid.

  1. Lång livslängd

Dagens värmepumpar håller länge och med regelbundet underhåll kan de fortsätta att förse din fastighet med värme på ett effektivt sätt i flera år framöver.

  1. Statliga bidrag och subventioner

I Sverige har du möjlighet att göra avdrag (ROT-avdrag) för installationskostnaderna och ansöka om upp till 30 000 kr i bidrag från Boverket. För att ansöka om Boverkets energieffektiviseringsbidrag måste fastigheten, innan värmepumpinstallationen, värmas upp med antingen direktverkande el, genom ett vattenburet distributionssystem som värms upp av el eller genom gasförbränning.

Vilken är den bästa värmepumpen för dig?

Vilken värmepump som är bäst för dig beror på flera faktorer så som geografisk plats, fastighetens storlek och dina specifika behov. Här är några saker som kan hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för dig:

Geografisk plats

Klimatet och temperaturen där fastigheten finns påverkar vilken typ av värmepump som passar bäst. I områden med kalla vintrar kan en bergvärmepump eller luft-vattenvärmepump vara mer effektiv, medan en luft-luftvärmepump kan vara tillräcklig i områden med mildare klimat.

Fastighetens storlek

En större fastighet kan behöva en mer kraftfull värmepump för att effektivt värma upp alla utrymmen, medan en mindre fastighet har mer nytta av en liten och mer kompakt modell.

Energiförbrukning

Genom att utvärdera din nuvarande energiförbrukning kan du få ett hum om vilken typ av värmepump som passar din förbrukning bäst.

Budget

Naturligtvis behöver du ta hänsyn till din budget. Priset på värmepumpar varierar beroende på modell och funktioner. Glöm inte att ta med långsiktiga besparingar i energikostnader i din budget. Använd gärna vår kalkylator och begär en offert för att ta reda på hur mycket en ny värmepump kan kosta dig.

Installation och underhåll

Olika värmepumpar kräver olika installationsprocesser och underhållsåtgärder. Se till att välja en modell som passar din fastighet och dina resurser vad gäller underhåll.

Att köpa en värmepump är en investering i både komfort och miljön. Genom att välja den bästa värmepumpen för dina behov och förutsättningar kan du njuta av energieffektiv uppvärmning året runt. Kontakta oss på DREM för att få skräddarsydd rådgivning och smidig installation – tryggt och prisvärt!

Vanliga frågor om värmepumpar

Vilken typ av värmepump är bäst?

Vilket typ av värmepump som är bäst är individuellt och beror på många faktorer, så som geografisk plats, fastighetens storlek och dina specifika behov.

Vad finns det för olika typer av värmepumpar?

De vanligaste värmepumparna är luft-vattenvärmepumpar, bergvärmepumpar, luft-luftvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar.

Vad kostar en luft-vattenvärmepump inklusive installation?

Hur mycket en värmepump och dess installation kostar varierar, men för ett en normalstor villa på 135–200 kvm kan kostnaden ligga på omkring 110 000–140 000 kronor exkl. ROT-avdrag och bidrag.

Vilket märke på värmepump är bäst?

Vi på DREM erbjuder värmepumpar från ledande tillverkare så som Panasonic och Nibe.

Bergvärmepumpar

En bergvärmepump är en kostnadseffektiv och hållbar värmepump som med hjälp av en kollektorslang utvinner värme från den solenergi som finns lagrad i berggrunden.

Luft/vattenvärmepumpar

En luft-vattenvärmepump är en populär uppvärmningslösning i såväl privata som kommersiella fastigheter.

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator

Testa vår värmepumpskalkylator